Netoličtí mohou být v tomto směru v klidu, Jihočeský kraj totiž před nedávnem rozhodl, že jak budovy školy, tak domova mládeže bude využívat Prachatické muzeum. To potvrdil Prachatickému deníku ředitel muzea Pavel Fencl. „Důvodem byl a stále je nedostatek prostor Prachatického muzea pro jeho depozitář. Jsme výrazně prostorově omezeni, byť máme v zápůjčce objekty od ministerstva školství, ale zápůjčka je časově omezena. Navíc tyto prostory nejsou vhodné k ukládání sbírkových předmětů," uvedl Pavel Fencl.
Fakt, že končí dvouleté tápání, kvituje i starosta Netolic Oldřich Petrášek. „Hlavně jsme rádi, že tam něco bude, protože objekty stojí prázdné poměrně dlouhou dobu. Přitom se do nich docela nedávno investovala spousta peněz, ať už to byla nová kuchyně, nebo v internátu nová kotelna," říká netolický starosta.
Využití prostor po bývalém učilišti Prachatickým muzeem nevnímá jako konkurenci ani ředitelka Muzea Otakara Kudrny Daniela Liščáková. „Jako muzejník všechno, co je ve prospěch muzejnictví, vítám," dodává.