Nová muzejní sezona nabízí od prvního dubna v Prachaticích nahlédnutí do života a díla malířů Jana a Jindřicha Boškových, a to dokonce hned ve dvou muzeích ve městě.


Vůbec poprvé totiž spojily síly a prostory Prachatické muzeum a Národní muzeum, potažmo Muzeum české loutky a cirkusu, obě na Velkém náměstí v Prachaticích. Jedinečnost, společné téma a snaha oslovit co největší množství návštěvníků vedla k propojení obou institucí, které zastřeší výstavu Malíři Boškové z Vlachova Březí. „Jedná se o známý rod, který se již tři generace věnuje malířskému umění. Tato výstava se zaměřila na život a dílo prvních dvou," zmínil ředitel Prachatického muzea Pavel Fencl.


S ideou oslovit a následně vytvořit společnou výstavu přišla autorka projektu Zdeňka Oberfalcerová z Prachatického muzea. „Já jsem za to velmi ráda, protože jedna z hlavních aktivit malířů Bošků bylo malování kulis, dekorací a opon pro loutkáře a cirkus. Spojení s Muzeem české loutky a cirkusu se tedy určitě nabídlo jak samotným tématem výstavy, tak i tím, jaké jsou prostorové možnosti jednotlivých muzeí," doplnila Lenka Šaldová z divadelního oddělení Národního muzea.

V Prachatickém muzeu bude část věnovaná jejich životu a tvorbě sakrální a volné s tím, že jsou zde také ukázky technik, které malíři Boškové využívali. V Muzeu české loutky a cirkusu pak návštěvníci uvidí tvorbu malířů Bošků pro loutkáře a ochotníky, vystaveny jsou zde velké opony a dekorace včetně předloh.