Naznačil to v pondělí i Tomáš Koška. „Sice tu nemusí dojít vyloženě k přepadení, ale přece není normální, že když pošlu manželku přes město, chci po ní, aby mi zavolala, až dorazí. A takhle to dělá spousta lidí a to není normální," říká Tomáš Koška, který se ve Vimperku narodil. Současnou situaci ale nepamatuje. „Rodiče mohli klidně posílat děti hrát si do parku, ale dneska aby se i mámy bály chodit přes park," říká a valnou část viny za to připisuje vedení města. „I nepřizpůsobiví se dají zkrotit, ale někdo jim musí nastavit mantinely, kam mohou a kam už ne. A jestli to tady nebude, nic se nezmění," naznačil Tomáš Koška.


Laxní přístup je podle něho důvodem pro nové a zjevně nechtěné tváře ve Vimperku. „Včera jsem šel po městě a byli tu noví Romové z východu Slovenska. Proč by se sem nestěhovali, když tady mají živnou půdu pro to, aby prodávali holky a drogy. Nikdo tu nic nekontroluje, jenom přihlíží. Není to jen proto, že tu seženou bydlení, kvůli tomu by šli na sever Čech, kde mají byty ještě levnější, ale jsou tu proto, že si tu vydělají nelegálně peníze," vyslovil Tomáš Koška ve Vimperku obecně známý fakt.


A podle slov Lenky a Ivety Preslových nejsou obavy jen z cesty přes setmělé město. „Někteří lidé nás morálně podpořili, ale podepsat petici nechtěli, nebo nepřipojili adresu. Prý mají strach, aby se jejich údaje nedostaly do nepovolaných rukou," shodly se iniciátorky petice.