Už v pondělí 12. prosince mají fanoušci detektivek jedinečnou možnost shlédnout jako předpremiéru nového seriálu České televize epizodu Anděl v laguně. Za účasti filmové delegace ji promítne od 19 hodin českobudějovický Biograf Kotva.

Tělo v loďce na Vltavě, znásilněná a zavražděná dívka na Šumavě, mrtvý režisér pohádky na zámku v Blatné, to jsou jen některé z případů, které bude od ledna příštího roku na obrazovkách České televize řešit českobudějovická filmová mordparta v seriálu Místo zločinu České Budějovice.

Z natáčení seriálu Místo zločinu České Budějovice.
Zločin se v nové řadě seriálu rozbují na malebném jihu Čech

Po Místech zločinu z Plzně a Ostravy se tak seriálový zločin přestěhoval do jižních Čech. Premiérovou řadu seriálu inspirovanou skutečnými případy, bude program ČT1 vysílat po třináct pondělních večerů od 2. ledna nadcházejícího roku. Předchozí dvě řady oblíbeného seriálu přilákaly k obrazovkám vždy přes 1,3 milionu diváků. Tentokrát bude policejní tým pracovat ve složení David Novotný, Judit Pecháček (Bárdos), Leoš Noha, Filip Březina a Pavla Beretová. Místo zločinu České Budějovice natočili Jiří Chlumský a Jan Hřebejk.

Zabrousí i na venkov

„Přesto, že má seriál v názvu jméno jihočeské metropole, nepůjde o klasickou městskou detektivku. Naopak, naší snahou je strávit co nejvíce času venku v krajině nebo v menších městech a ukázat ikonická místa spojená s regionem. Malebnost a klid jihočeské krajiny jsou postaveny do kontrastu se zločinem, povětšinou banálním, brutálním a zbytečným,“ vysvětluje kreativní producent České televize Jan Lekeš.

Kromě vyšetřování a náhledu na kriminalistickou práci přinese seriál také pohled do soukromí postav. A jak už bylo řečeno, v seriálu si zahraje i jihočeská krajina a města. „Mimo linku detektivních příběhů představuje hlavní devízu kriminálek Místo zločinu prozkoumávání míst, kde se natáčí. Kameramanovi Asenu Šopovi se daří zachytit atmosféru a genia loci kraje. Díky natáčení se na místa, která mohou být i jiná než kriminální, člověk zase dívá jinýma očima. Nový tým kriminalistů je navíc opět složen z výborných herců, i proto věřím, že se divákům bude seriál líbit,“ uvádí herečka Pavla Beretová.

Ve slepém rameni řeky Malše se natáčel další díl seriálu Místo zločinu Budějovice.
Zločinci se vrátili do Budějovic na hausbót u Sokoláku. Točili tady detektivku

V rámci dotace Jihočeského kraje pro audiovizuální tvorbu již v roce 2021 získala společnost Arthur Krensky Films s.r.o. individuální dotaci na projekt Místo zločinu České Budějovice ve výši 200 000 Kč a dalších 772 341 Kč na současné pokračování.

Činy si museli půjčit

A proč tentokrát právě jižní Čechy? „Jižní Čechy jsme zvolili úmyslně, abychom vytvořili ostrý kontrast s výrazně syrovou Ostravou. Epizody jsme například natáčeli na Šumavě v Borových Ladách, v Českých Budějovicích, Táboře, v Třeboni i na hranicích s Bavorskem,“ vyjmenovává autor námětu a producent Martin Froyda. „V jižních Čechách jsme se setkali se vřelým přijetím místních lidí a náš projekt byl finančně podpořen Jihočeským krajem,“ dodává.

Druhý díl detektivní série České televize Místo zločinu České Budějovice v Táboře: Filmaři "zazdili" průjezd na Žižkově náměstí a vybudovali prostor pro bankomat, který gang ukradl.
OBRAZEM: Jak filmaři točili detektivku Místo zločinu České Budějovice

Přesto se filmaři potýkali s pořádným problémem. „Musím přiznat, že v této části republiky nebylo jednoduché vyhledat trestné činy, abychom se jimi mohli inspirovat. A protože většinou zpracováváme reálné případy, tak jsme si sem přivezli ty, které jsme posbírali po celém Česku. Kriminalitu v kraji jsme zkrátka museli takto posílit,“ říká s nadsázkou Martin Froyda.