Za poslední rok, a dost možná i několik let, by se nenašlo diskutovanější téma, které vzbudilo vlnu emocí mezi zastupiteli, veřejností a věnovalo se mu tolik času, jako hospodaření ve společnosti Městské lesy Vimperk s.r.o.


Již v lednu loňského roku schválili vimperští zastupitelé usnesením, aby kontrolní výbor provedl v jedné ze tří městských společností kontrolu hospodaření za rok 2014. Se závěry měli být zastupitelé seznámeni na dubnovém jednání. Stalo se, jenomže závěrečná zpráva kontrolního výboru byla pro většinu zastupitelů po obsahové a formální stránce natolik rozporuplná, že její projednání odložili a znovu se jí zabývali až v červnu. Ani pak nebylo jednání vůbec jednoduché.


Závěry kontrolního výboru nerozporoval jen jednatel Městských lesů a ani přes opakovaná kuloární jednání politických klubů se nepodařilo prosadit, aby se závěry kontrolního výboru zveřejnily. Veřejnost tak nemohla hned posoudit, zda jsou zjištění kontrolního výboru skutečně natolik závažná, jak tvrdili zástupci kontrolního výboru, nebo jsou zavádějící, jak tvrdilo vedení města. Nakonec se alespoň podařilo těsnou většinou devíti hlasů schválit usnesení číslo 150, kterým, zjednodušeně řečeno, bylo uloženo zadat mimořádný nezávislý audit hospodaření společnosti zaměřený na závady zjištěné kontrolním výborem (Přesná citace usnesení viz níže. Pozn. autora).


Ukázalo se ovšem, že ani to nebude jednoduchá záležitost. Vytvoření auditu podle zadání zastupitelů nebylo proveditelné jedním auditem, proto se nakonec nechaly zpracovat audity hned tři. První měl dát odpovědi na soubor otázek vycházející z nálezu kontrolního výboru. Druhý audit byl zaměřen na účetnictví společnosti a třetí, z aktuálního pohledu a požadavků opozice asi nejdůležitější, je věnován hospodaření v městských lesích za uplynulých deset let.


První dva zmíněné audity byly zpracovány a zastupitelé se jejich obsahem a výstupy zabývali toto pondělí. Třetí audit týkající se kontroly hospodaření ve vztahu k desetiletému hospodářskému plánu, by měl být podle slov starostky Jaroslavy Martanové hotov do 15. února, zastupitelé jej dostanou k dispozici a probírat by se měl na březnovém zasedání zastupitelů.

Usnesení k auditu v Městských lesích Vimperk:Usnesení č. 150 ze dne 29. 6. 2015
Zastupitelstvo města bere na vědomí zprávu kontrolního výboru o provedené kontrole ve společnosti Městské lesy Vimperk s.r.o. Vyzývá proto radu města jako zřizovatele a valnou hromadu společnosti, aby zajistila ve spolupráci s jednatelem společnosti Městské lesy Vimperk s.r.o. neprodleně, nejpozději však do 31. prosince 2015 provedení mimořádného auditu hospodaření společnosti nezávislým auditorem se zaměřením na závady zjištěné v kontrolním nálezu kontrolního výboru a seznámilo zastupitelstvo města s obsahem tohoto mimořádného auditu hospodaření. K tomu zastupitelstvo doporučuje radě, aby ve spolupráci s jednatelem společnosti a dozorčí radou této společnosti zajistila zadání zakázky zhotovení mimořádného auditu hospodaření společnosti prostřednictvím hodnotící komise ve složení Dagmar Rückerová, Lukáš Sýs, Bohumil Kantor a náhradníků Zdeněk Kutil, Karel Beránek a Petr Bednarčík s termínem pro radu města do 6. července.
Hlasování: Pro: 9 – Jaroslav Zámečník, Tomáš Koška, Lukáš Sýs, Zdeněk Kutil, Iveta Preslová, Pavel Dvořák, Karel Střeleček, Petr Bednarčík, Šárka Janásková. Proti: 6 – Josef Bejček, Dagmar Rückerová, Jiří Cais, Jaroslava Martanová, Karel Hudeček, Bohumil Petrášek
Zdržel se: Stanislav Hlava, Karel Beránek