Několik pracovních jednání mají za sebou prachatičtí zastupitelé v souvislosti s přípravou rozpočtu na rok 2017. Ve finále budou ovšem nejdříve 19. prosince. To se konečně sejdou na jednání veřejném, kde teprve řeknou, jak se dohodli.


I tak ale mají plánů, jak zvelebit město, mnoho. Prachatičáci řeší, zda dojde na rekonstrukci Malého náměstí, Letního kina, zda bude lanovka na vrchol Libína či sjezdovka na Černou horu nebo jestli se už konečně podaří vyřešit areál Střelnice a získat tak další prostor pro výstavbu rodinných domů.


Prachatický starosta Martin Malý po posledním pracovním jednání zastupitelů řekl, že příští rok by mohlo město Prachatice investovat až jeden a padesát milionů korun. „S jistotou víme, že devět milionů korun musíme investovat do čistírny odpadních vod. Z toho není úniku a tuhle sumu uvolníme," zkonstatoval s tím, že do oprav vodovodní sítě bude město investovat ještě nejméně čtyři miliony při opravě vodovodních a teplovodních sítí v ulici Slámova. „V souvislosti s tím počítáme s opravou parkoviště za restaurací a povrchu chodníku v celé jeho délce," upřesnil.


Během příštího roku by měl rozpočet zaplatit také projektové dokumentace na Malé náměstí, Letní kino, rekonstrukci plaveckého bazénu či projekt na chodník v ulici Žernovická. Prachatičtí plánují postavit nová parkoviště v ulicích Národní a Budovatelská. Dětské hřiště by zase mělo vzniknout ve Starých Prachaticích. „O tom, co bude na sto procent, je ovšem předčasné mluvit. Poslední slovo budou mít zastupitelé," zdůraznil prachatický starosta.


Zatím pod čarou zůstala investice do odkupu areálu Střelnice Prachatice. „Jednání ještě nejsou u konce, ale mohu říct, že řešení se rýsuje a je na spadnutí," připustil Martin Malý. Doplnil, že ve chvíli, kdy se střelci a vedení města dohodnou, bude „akce střelnice" posunuta okamžitě na první kolej do výdajové části rozpočtu. „Už na konci tohoto roku by mohlo být jasno," počítá Martin Malý.