„Jsme přesvědčeni, že se nejednalo o práci návštěvníků města, tedy turistů. Byla to úmyslná činnost,“ uvedl Zdeněk Kuncl, vedoucí odboru.

Zprvu je to buď o vlastním nápadu, nebo inspiraci myšlenkami jiných. Realizace už je vlastně radost, říká Renata Lešková z vimperského odboru školství, kultury a cestovního ruchu o Stezce skřítků, která se od loňského roku nachází nad městem. „Když jsme vloni zprovoznili stezku skřítků, nebyli jsme tací idealisté, že všechno bude růžové. Do tohoto projektu jsme šli s tím, že když něco zprovozníme a v tomto případě dětem předáme, musíme se o to starat,“ popisuje Renata Lešková. Starat a přijmout i fakt, že bude potřeba pravidelné kontroly, údržby a někdy i oprav. „Jsme stále přesvědčeni, že jsme předali dětem produkt, který potěší a třeba i poučí. I když s tím druhým již musí pomoci ti, kteří děti na stezku doprovázejí. Realizace stezky nás nestála mnoho prostředků díky mnohým nadšeným pomocníkům z řad Vimperáků,“ poznamenala. Více nasazení nakonec stojí údržba a opravy.

Vloni v zimě zmizeli ze stezky obří zajíci. Tak si děti sedly a vyrobily sedm nových. Menších, ale také krásných. „Přidali jsme zvučidlo, přidali jsme prohazovacího Otesánka, informace o době rozložitelnosti různých druhů materiálů,“ přiblížila k novinkám Renata Lešková. Minulý týden při běžné kontrole přišlo zklamání. Na stezce totiž řádil vandal.

Po řadě hodin práce dobrovolníků je ale stezka opět v provozu a děti se mohou vydat za skřítky.