Informační měřiče rychlosti, které používá Městská policie v Prachaticích, fungují doslova a do písmene na baterky. To je podle ředitele MP Iva Novotného také důvod, proč občas nefungují. A platí to dokonce i pro ten, který je napájen ze solárního článku.


Prachatičtí si už zvykli na to, že své stabilní rozmístění mají tři ze čtyř informativních radarů. Jeden je při vjezdu do Prachatic ve Vodňanské ulici, druhý na Husinecké ulici a třetí upozorňuje řidiče na rychlost jejich vozidla na obchvatu ve směru od Volar. Ale pouze jediný v Husinecké ulici se nepotýká s výpadky ve fungování. „Důvod je jednoduchý, je napojený na sloup veřejného osvětlení, takže se pravidelně přes noc nabije baterie. Radar na volarské výpadovce není napojený na zdroj elektřiny, takže jsme ho napojili na solární panel. Bohužel v tomto období, kdy je více dnů inverze, se po čtyřech dnech baterie vybije a radar nefunguje do doby, než se opět nabije," vysvětlil Ivo Novotný.


Vůbec nejstarší měřič rychlosti funguje ve Vodňanské ulici. I zde jsou ale občas výpadky. Příčin je několik. „Protože se jedná o nejstarší měřič, podepsalo se na jeho technickém stavu neustálé sundávání a montování, kdy se dvakrát denně stěhoval z místa na místo. Sice jsme ho nechali opravit s tím, že v něm měníme pouze baterii, přesto měl po krátké době znovu poruchu a chvíli trvalo, než se vrátil z opravy. Navíc teď, kdy je chladněji, nevydrží baterie tak dlouho, jak jsme počítali. Takže když zjistíme sami, nebo nás někdo upozorní, že radar nefunguje, strážníci dojedou na místo a vymění baterii," vysvětlil ředitel prachatických strážníků. Připouští, že řešením by bylo podobně jako v případě volarské silnice napojit radar na solární panel. Problém je ale sehnat na tuto investici peníze. „Budeme se snažit sehnat je prostřednictvím nějaké dotace," dodal.


Po ukončení zkušebního měření rychlosti v centru Prachatic využije informativní měřič městská policie v jiných částech města. „Ještě tento týden využijeme měřič na Velkém náměstí, pak už ho sem dávat nebudeme, pokud k tomu nebudou opodstatněné důvody. Samotná instalace měřiče v centru je komplikovaná, protože pro něj nemáme samostatný stojan, jako je tomu v ostatních lokalitách," zdůvodnil Ivo Novotný. Využití ale i čtvrtý informativní měřič v ulicích Prachatic najde. „Počítám s tím, že by se stabilněji objevoval například v Osecké nebo Krumlovské ulici a požadavek na měření rychlosti máme například také od lidí ve Starých Prachaticích," doplnil ředitel městské policie v Prachaticích.