Zabývali se totiž žádostí nájemce zemědělských pozemků města o jejich odkoupení. Zájemce podle vyjádření vedoucího odboru bytového a hospodářského MěÚ Vimperk Martina Kalouse na zmíněných pozemcích zemědělsky hospodaří na základě nájemní smlouvy s městem již od roku 2009. „Jedná se o zhruba dva a půl hektaru zemědělské plochy v katastru Výškovic z větší části navazující na ucelené pozemky v majetku města," upozornil Martin Kalous.


Město Vimperk momentálně vlastní 85,5 hektaru zemědělských ploch a dalších 1362 hektary lesních pozemků. „Do budoucna se ale nedá ve větší míře počítat s dalším rozšiřováním těchto pozemků v majetku města. Co se dalo v minulosti získat do našeho majetku, ať už se jednalo o vydání historického majetku města, nebo bezúplatné převody z Pozemkového fondu, jsme již získali a nelze se domnívat, že město další podobné pozemky získá," upozornil Martin Kalous.


A právě kolem záměru dalšího nakládání se zemědělskými a lesními pozemky v majetku města se pak mezi zastupiteli diskutovalo. „Považuji za podstatné, že se město od revoluce prakticky nezbavovalo pozemků a chovalo se jako řádný hospodář, který se majetku nezbaví, dokud to není vyloženě nutné. Ale měli bychom si říct, co s takovými pozemky dělat dál. Osobně vím o třech zájemcích, kteří by chtěli pozemky stejně, jako jejich současný nájemník, jenom o ně nežádali, protože by je doteď nenapadlo, že by je město chtělo prodat," upozornil Stanislav Hlava a dodal, že i výše nájmu, kterou nájemce za užívání pozemků před časem nabídl, je poměrně vysoká a že by možná stálo za úvahu ukončit nájemní smlouvu a vypsat nový záměr.


V takovém případě ale není jisté, zda by i s ohledem na další zájemce, získal pozemky do pronájmu stejný nájemce. „Do vyhlášeného záměru by se mohl přihlásit kdokoliv," upozornil Martin Kalous. Záměr nakládat s dotčenými pozemky ve smyslu jejich prodeje tedy nakonec zastupitelé neschválili ani jako celek, ani po částech.