Osud národní kulturní památky zámek Vimperk sice stále není definitivně zpečetěn, město ale před nedávnem potvrdilo ministerstvu kultury, že je ochotno podílet se na provozu muzea, které se zde nachází formou finančního příspěvku. Podobně je tomu u chirurgické ambulance nebo pečovatelské služby.


Rozhodnutí vimperského zastupitelstva odstartoval podle starosty Bohumila Petráška telefonický požadavek zástupců ministerstva kultury. „Byl jsem požádán, abychom zaslali oficiální stanovisko města k tomu, zda se nějakým způsobem budeme podílet na chodu muzea, pokud zámek převezme do své správy ministerstvo kultury, potažmo Národní památkový ústav. Proto jsme připravili materiál do zastupitelstva, v němž jsme deklarovali zájem na zachování muzea a jsme ochotni jednat s ministerstvem kultury o výši podpory," shrnul starosta.


Než stačili ale tento materiál projednat zastupitelé v navrhované podobě, oslovila starostu náměstkyně ministryně kultury s konkrétnějším požadavkem. „K dalšímu jednání potřebovalo mít ministerstvo kultury v ruce usnesení zastupitelstva města, že podpoří konkrétní finanční částkou zaměstnance muzea na zámku. Zastupitelé se nakonec postavili k zachování muzea s vědomím, že muzeum má významný vztah k historii města a na jeho provoz je město ochotno přispět částkou řádově 350 tisíc korun," doplnil starosta Petrášek s tím, že se jedná o částku, která odpovídá mzdovým nákladům včetně odvodů na jednoho průvodce v muzeu.


Podle místostarostky Jaroslavy Martanové se jedná o prvotní částku. „Pokud ministerstvo sdělí, že bude třeba tuto částku nějak navýšit, vždy se o tom dá jednat. Ale jasně deklarujeme, že se město bude podílet na provozu muzea. Byl by to obdobný princip, jakým město přispívá na chirurgickou ambulanci nebo na pečovatelskou službu. To jsou také jediné dva případy, kdy lze příspěvek města použít i na úhradu mzdových nákladů spojených s danou službou. Každopádně bude příspěvek podléhat každoročnímu vyúčtování," ubezpečila místostarostka.


Město je předběžně dohodnuto i na možnosti využívat některé prostory zámku pro pořádání kulturních a společenských akcí v případě, že zámek převezme od Správy NP a CHKO Šumava ministerstvo kultury, potažmo Národní památkový ústav. „Samozřejmě to bude muset být potvrzeno na základě smlouvy tak, abychom mohli dál využívat například Arkády, případně nádvoří a stejně tak ponechat zpřístupněnou zámeckou kapli pro významné společenské akce nejen města, ale také pro další společenské a kulturní organizace, případně pro školy, které zde předávají maturitní vysvědčení a podobně," shrnul starosta Petrášek a zatím nevidí problém, který by takové dohodě bránil. „Jen doufám, že se celá věc pohne dopředu, protože to trvá více než rok a nic významného se zatím neudálo," věří starosta.