„Ozdoba a stromek se rozsvítí současně s veřejným osvětlením,“ řekla místostarostka města Volary Jana Bártová. V souvislosti s vládním opatřením totiž Volarští nechystají tradiční rozsvěcování vánočního stromu pro veřejnost. Pro obyvatele Volar si ale připravili další adventní světelné překvapení.

„Koupili jsme světelnou výzdobu na vodotrysk na náměstí. Zatím je ale na cestě a v tuhle chvíli nevíme, zda nové osvětlení budeme mít včas. Každopádně letos svítit bude a bude opět úžasné,“ prozradila Jana Bártová.

Ilustrační foto.
Když se vánoční strom poroučí k zemi dřív než má. Podívejte se, co se může stát

Už dříve starosta Volar Vít Pavlík řekl, že na novou výzdobu mají Volarští v rozpočtu letos dvě stě tisíc korun. „Výzdoba nás vyšla na dvě stě tři tisíc a koupili jsme ji, i přesto, že jsme původně zvažovali pronájem na tři roky,“ upřesnila Jana Bártová s tím, že podle postupného uvolňování opatření jsou připraveni také mít na náměstí dva stánky s občerstvením. „Podle situace v jednom budou teplé nápoje a ve druhém drobné občerstvení,“ doplnila.

Prachatický vánoční strom je nazdoben a rozsvítí se v neděli 29. listopadu večer bez přítomností veřejnosti.  „O rozsvícení vánočního stromu, první svíce a požehnání adventnímu věnci lidé nepřijdou. V neděli v 18 hodin slavnostní chvíli nabídneme prostřednictvím předtočeného záznamu v kabelové televizi, na webových stránkách města Prachatice, facebooku a v mobilním rozhlase,“ řekla Jiřina Dolejšková, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu MěÚ Prachatice. Vyzvala, aby si Prachatičáci o první neděli adventu ve stejný čas zapálili adventní svíci v teple svých bytů. Jak budou vypadat další adventní neděle zatím není jasné. „Máme připravené tři varianty. Situaci sledujeme a podle rozvolňování některou z nich použijeme,“ řekla Jiřina Dolejšková, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích.

Výroba adventního věnce s Martinou Raiserovou.
Lidé se vrací k výrobě adventních věnců. Udělejte si vlastní podle videonávodu

Ani ve Vimperku veřejnost u tradičního rozsvěcování stromku o prvním adventu nebude. Zahájení adventu ale může sledovat v přímém přenosu. „Stačí se připojit přes webové stránky nebo facebook a připravit si zvoneček, kterým strom rozsvítí,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ ve Vimperku Martina Křížová. Vypadá to, že zvuk zvonků zazní celým městem, Vimperští totiž mají v sobotu 28. listopadu v 17.30 hodin zazvonit z oken svých bytů.