Například Josef Janda, ředitel Obchodní akademie T. G. Masaryka a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jindřichův Hradec (OAJH) didaktické testy z matematiky hodnotil jako náročné.

Studentům vláda posunula maturity o tři týdny z 3. až 7. května na 24. až 26. května a přidala mimořádný termín pro ty, kteří budou při řádném termínu v karanténě kvůli onemocnění covid-19. Maturanti také dostali několik minut navíc u didaktických testů. Testy budou letos hodnoceny jako uspěl nebo neuspěl.

„Matematika byla těžká podle kolegů, čeština také nebyla zrovna jednoduchá. Slýchám to tak od kolegů, já ale nejsem češtinář ani matematikář,“ konstatoval ředitel. Maturity podle jeho názoru měly běžet v normálním režimu. „Já osobně si myslím, že měly proběhnout kompletně, klasickým způsobem a měly být o trochu lehčí,“ míní ředitel OAJH. Na této škole maturovaly dva ročníky, tedy čtyřicet studentů.

Anna Kohoutová, ředitelka třeboňského gymnázia poznamenala, že jí chybí u maturit slohová písemná práce. „Troufám si říci, že chybí i mnoha žákům,“ domnívá se. V obou maturitních ročnících jsou podle ní sebevědomí a připravení studenti. „S ohledem na úlevy, které v souvislosti s maturitními zkouškami dostali, se o jejich úspěch nebojím,“ zamýšlí se. Maturita z češtiny složitá podle jejích slov není pro nikoho, kdo po celou dobu pečlivě studoval.

V choustnické pobočce firmy Intersnack vyrábí zaměstnanci na dvou linkách tradiční české brambůrky Bohemia a na třetí křupavé snacky různých tvarů například Pom-Bär.
Lidé bojují za chipsy peticí, vrátí se uzené s křenem nebo hovězí na cibulce?

Ředitel Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Třeboň, Petr Káninský podotkl, že údajně byla dost těžká matematika. „ Angličtina a čeština asi dobrý. Až přijdou výsledky, tak to lze hodnotit objektivněji,“ shrnul.

Obtížnost didaktických testů si v úterý netroufla hodnotit Lenka Vetýšková, ředitelka jindřichohradeckého gymnázia Vítězslava Nováka (GVN), kde skládá zkoušku „dospělosti“ 78 žáků, tedy tři třídy. „Maturity se zúčastnili všichni žáci. Zítra máme matematiku rozšiřující, což je nepovinný didaktický test. Jde jen ten, kdo má o tento test zájem,“ shrnula ředitelka. Podle ní odcházela většina maturantů z didaktického testu z češtiny před limitem a s úsměvem na rtech.

Kovová zvířata cestují různě po republice. Základnu mají ve Zlínském kraji.
Krokodýl Michal cestoval na výlet do Jindřichova Hradce. Atrakce už ale odjela

„Zatím jsem zadání neviděla, věřím tomu, že český jazyk maturant zvládne, alespoň tedy didaktický test,“ komentovala ředitelka. Profilová část, tedy školní kolo maturit se na jindřichohradeckém gymnáziu uskuteční první týden v červnu, kdy maturuje víceleté gymnázium a od 7. června jdou ke zkoušce dva ročníky čtyřletého gymnázia. Studenty čeká ústní část ze dvou povinných předmětů. Před zahájením maturit byli testováni. „Otestovali jsme všechny v pátek, v pondělí už přišli rovnou k maturitní zkoušce,“ upřesnila, co museli podstoupit.