Jozefíně se letos podařilo obhájit zlatou medaili z roku 2017, kterou získala za červený pomeranč se šípkem. Ten patří k jedné z jejích typických příchutí. Nejvyšší příčku letos obsadil i červený pomeranč s rozmarýnem (také obhájil zlato z roku 2019) a „čistý“ červený pomeranč v kategorii „marmeláda se sníženým obsahem cukru“. Jozefína získala nejvíce zlatých (i celkem všech kovů) ze zúčastněných českých výrobců marmelád. „Cením si toho o to více, že jsem letos začala marmelády do soutěže vařit druhý den poté, co jsem vyležela covid,“ popisuje podnikatelka. Marmelády se do Anglie odesílají začátkem února a už po měsíci a půl se účastníci, kterých jsou stovky, mohou zúčastnit slavnostního vyhlášení výsledků.

Porota složená z řad gastronomů, kuchařů i foodbloggerů letos porovnávala jako každý rok na tři tisíce vzorků ze všech koutů světa od Japonska přes Kanadu či Libanon. Zakladatelka prestižní soutěže, Jane Hasell-McCosh ocenila, že se zúčastnilo tolik malých výrobců navzdory tomu, že právě oni byli nejvíce zasaženi pandemií koronaviru. „Myslím, že si ale spousta lidí kvůli tomu uvědomila, jak jsou dobré lokální potraviny důležité, a doufám, že budou mít se svými marmeládami velký úspěch,“ uvedla.

Jozefína se letos, na rozdíl od předchozích let, kdy marmelády míchala s různým alkoholem či kořením, soustředila více na tak zvané čisté citrusy, bez příchutí. „Úplně nově mám mandarinku, ta je skvělá a získala bronz, klementinka má taky bronz a čistý citrón stříbro, kombinace krvavých pomerančů s voňavou mandarinkou nebo klementinkou jsou také stříbrné“ popisuje s tím, že zákazníci se nemusí bát typické hořko sladké výrazné chuti britských citrusových marmelád.

Citrusy z prachatické kuchyně jsou jemnější, protože Jozefína si vybírá méně hořké pomeranče a další citrusy, než jsou tradičně používané sevillské. Často je proto ocení i ti, kdo s citrusovými marmeládami teprve začínají a nejsou na ně zvyklí.

Jozefína zároveň připomíná jedno důležité plus tohoto typu marmelád. Citrusy se do nich zpracovávají včetně kůry, která není chemicky ošetřena, plody jsou bio. Kůra obsahuje nejvíce tělu prospěšných látek, ať už jde o antioxidanty či vlákninu. Bio citrusy Jozefína nakupuje přímo z rodinné italské farmy na Sicílii z úpatí sopky Etny. Většina z jejích marmelád také splňovala podmínky poměrně nové kategorie marmelád „se sníženým obsahem cukru“. To znamená, že celkové množství cukru (včetně toho z ovoce) je do padesáti procent. Ostatně všechny džemy a marmelády značky Rose Garden splňují českou legislativní podmínku pro označení „méně sladké“ a celkový obsah cukru (včetně toho z ovoce) je u nich 52 procent. Česká podnikatelka s voňavým ovocem přitom není v britské tradiční soutěži žádným nováčkem, a z každého kola si vozí řadu medailí. Celkem už má z této světově uznávané soutěže za šest ročníků v kategorii malých profesionálních řemeslných výrobců, kterých se zúčastnila, na kontě 17 zlatých, 27 stříbrných a 22 bronzových.

V roce 2017 si dokonce odvezla unikátní dvojitou zlatou medaili, která hned jejím dvěma marmeládám umožnila vstup do luxusního londýnského obchodu Fortnum & Mason, v němž nakupuje i britská královská rodina.

Medaile World’s Original Marmalade Awards se udělují vždy na tři roky, po této době se musí marmeláda do soutěže pro případné získání medaile poslat znovu. Aktuálně Jozefína prodává na svém e-shopu kolem padesáti druhů marmelád.

Na podzim se bude podnikatelka z jihu Čech se svými výrobky účastnit další světové gastronomické soutěže, a to Great Taste, opět konané ve Velké Británii, v Londýně. Do ní si letos více s chutěmi vyhrála a zabodovat bude chtít kromě džemů z místního pošumavského ovoce třeba s nakládanými okurkami, čatní či chilli džemem.

Oceněné marmelády:

Zlatá medaile:

Červený pomeranč se šípkem

Červený pomeranč s rozmarýnem

Červený pomeranč

Stříbrná medaile:

Červený pomeranč s mandarinkou

Červený pomeranč s klementinkou

Citrón

Bronzová medaile:

Pomeranč

Mandarinka

Klementinka