Odvahu a rychlou reakci Lenky Beerové z Prachatic, která o víkendu zachránila čerstvě narozené jehňátko kamerunské ovce z paroží daňka v městské obůrce u Fefrovských rybníků, ocenil František Štěrba, jednatel Městských lesů Prachatice, které obůrku spravují.


Podobným způsobem by se podle Františka Štěrby zachoval jen málokdo. „Slečně jsme osobně poděkovali a jako pozornost od nás dostala knihu," řekl.
Nikdo podle jeho slov nemůže ani odhadnout, jak se zvíře chované v zajetí zachová. „Co se takovému zvířeti odehrává v hlavě nikdo z nás neví," uvedl s tím, že zásah mohl klidně skončit neštěstím. To ve chvíli, kdy by tříletý daněk čtrnáctiletou zachránkyni napadl. „Já u zásahu nebyl, ale vyprávěla mi, že se daňka snažili odehnat hlukem a dupáním, což se jim naštěstí povedlo. Nikomu bych ovšem nedoporučoval, aby se do ohrady jakýmkoliv způsobem snažil vniknout," varuje František Štěrba.


On ani jeho kolegové vlastně ani netušili, že by se v obůrce má narodit mládě. Běžně totiž mají kamerunské ovce mláďata až zjara. „Taky, kdyby to bylo na jaře, tak než si daněk stihnul všimnout, že je mládě na světě, v prvních okamžicích života by ho skryla tráva. Než by se do něj daněk pustil, už by stálo na nohou a útok by se nestal. Ale to jsou kdyby," uvažoval jednatel městských lesů.


Podle Františka Štěrby se není třeba obávat, že by jehně nepřežilo. V současné době je ustájené i s matkou na statku manželů Sitterových ve Volovicích, kam ho jednatel městských lesů odvezl hned poté, co mu ho slečna Lenka předala. „Je zdravé, prospívá dobře. Myslím, že není třeba se bát, že by nepřežilo. Dostalo vitamíny a vypadá to dobře," hodnotila včera Dagmar Sitterová. U Sitterových má ovečka s jehňátkem vlastní prostor.
Za zhruba měsíc se ovce i mládětem do městské obůrky vrátí. Tam ho také uvidí její návštěvníci.