Jak uvedl Vojen Smíšek, mluvčí Skiareálu Lipno, v letošní sezoně se má skiareál rozšířit o dvě nové sjezdovky. „Jedna bude zaměřená na rodinnou klientelu. Bude to sjezdovka modrá, pozvolná, osm set metrů dlouhá,“ přiblížil. Doplnil, že druhá z tratí bude zábavný Snowcross. „Bude to hlavně o tom, naučit se pracovat s terénem, pohybovat se v něm,“ dodal Vojen Smíšek s tím, že z celkových zhruba 13,5 km sjezdovek je zde nyní čtvrtina pojata právě s ohledem na zábavu.

Ke sjezdovkám přibude i nová dvousedačková lanovka. Ta je teď momentálně v procesu dokončení, zkušební provoz je naplánovaný na listopad. „Její přepravní kapacita je patnáct set osob za hodinu,“ uvedl Vojen Smíšek.

Další významnou novinku ve Skiareálu Lipno představuje změna v systému prodeje skipasů. Lyžaři si je v zimě nakoupí v samoobslužných pokladnách, jako nosič bude sloužit karta hosta Lipno.card. „Namísto současných čtyř klasických, zavádíme dvanáct samoobslužných pokladen, které klienta intuitivně provedou procesem nákupu,“ řekl k novince mluvčí skiareálu. Největším přínosem má být podle něj doba odbavení. Ta se dle provedené studie a zkušeností z alpských středisek zkrátí z pěti minut na tři oproti klasickým pokladnám.

„Skipas si lyžaři nabijí na čipovou kartu Lipno.card, která je propojena s jejich registrovaným online účtem. Při další návštěvě si tak mohou skipas nakoupit přes internet z domova a na Lipně vyrazit rovnou k turniketům,“ popsal přednost systému Vojen Smíšek.

Nová forma odbavení přináší také několik změn v tarifech. Těmi nejzajímavějšími jsou zvýhodněné jednodenní rodinné skipasy. Ty zahrnují celkem čtyři typy od jednoho dospělého s jedním dítětem po dva dospělé a dvě děti. Tento skipas pak vychází levněji než sleva na dětský skipas při nákupu dospělého v předchozích sezonách.

Druhým skipasem zaměřeným na rodinnou klientelu je takzvaný rodičovský přenositelný skipas. „Jedná se o jednodenní skipas, který mohou využít dvě dospělé osoby. Je to ideální řešení pro rodiče, kdy jeden lyžuje se starším potomkem a druhý tráví čas mimo sjezdovku s tím mladším a v polovině dne se chtějí vystřídat,“ popisuje novinku Smíšek. Cena tohoto skipasu je navíc nižší než dva dvouhodinové skipasy, které v těchto případech rodiče využívali.

Tradičně bude zima na Lipně protkána také spoustou akcí. Lyžaři se mohou těšit na testování lyží, nebo na závody pro veřejnost. Mezi ty nejznámější patří Kramolínský obřák, Lipenský mistr, nebo populární série S ČT Sport na vrchol, která na Lipno zavítá 1. - 2. února. Pro nejmenší lyžaře jsou nachystány oblíbené animační programy s maskotem lišákem Foxem. Ten se v létě naučil kouzlit a své umění využije i v zimě. Lišáka Foxe potkají děti nejčastěji ve výukovém hřišti Fox park. To využívá lyžařská škola Skischool Lipno, která je největší v České republice, když disponuje zhruba dvěma stovkami instruktorů a každoročně naučí lyžovat kolem 13 tisíc malých lyžařů.

Zimní akce chystá také Stezka korunami stromů, která je otevřena po celý rok. Tradičně zde bude mikulášská nadílka a také Novoroční výstup. Na vrcholu čtyřicet metrů vysoké vyhlídkové věže je umístěn směrohled, který pozorovatelům digitálně popisuje místa a vrcholky v dohledu. Vidět je odtud také hladina jezera s bruslařskou ledovou magistrálou, za kterou přijíždějí na Lipno lidé z celé republiky i ze zahraničí. Pro lyžaře, kteří si zakoupí pěti a vícedenní skipas bude vstup na Stezku zvýhodněn o 25 procent.

Kalendář akcí

7. 12. Lipno dětem aneb Mikuláš naděluje

14. 12. Zahájení zimní sezony

14. 12. Sobota s Lipno bez bariér

21. 12. Zdobení vánočního stromečku s lišákem foxem

24. 12. Vánoce s Lišákem Foxem

1. 1. Novoroční výstup na Stezku korunami stromů

4. 1. Tři Králové na Lipně

4. 1. Den s handicapem

10. - 12. 1. Skicamp

11. 1. Sobota s Lipno bez bariér

18. 1. McDonald's Winter Cup

18. 1. Sobota s Lipno bez bariér

Leden Velbloud na sněhu

25. – 26.1. Rossingnol Demo Tour

31. 1. Jedničkáři lyžují za dvacku

31. 1. – 2.2. S ČT Sport na vrchol

1. 2. Sobota s Lipno bez bariér

2. – 8. 2. Snowboardcrossový kemp pod záštitou Evy Samkové

8. - 9. 2. Kramolínský obřák

8. – 9. 2. Šumavský diktátor – snowboardový závod

14. 2. Valentýnská pusa

22. 2. Sobota s Lipno bez bariér

29. 2. Karneval s lišákem Foxem

7. 3. Narozeniny lišáka Foxe

7. - 8. 3. Masters – lyžařské závody Lipenský Mistr

7. 3. Den s handicapem

14. 3. Sobota s Lipno bez bariér