„Připadal jsem si jako v Kocourkově, když jsem se dozvěděl, že jediná možnost, jak vyřešit prekérní situaci v ulicích Slunečná a Duhová, co se vlastnických práv pozemků týče, je koupit si pozemek před parcelou a po odkoupení jej darovat městu Prachatice," komentoval situaci ve vilové čtvrti v Prachaticích jeden z majitelů nemovitosti Miroslav Lorenc.

Další z majitelů domů Roman Kahuda ale na druhou stranu dodává, že je jen štěstí, že se dosud na kanalizaci nebo plynu nestala nějaká havárie. Bez souhlasu vlastníka, který vlastně není, by totiž nikdo nemohl třeba prasklé kanalizační potrubí opravit. „Myslím, že těch sedmnáct tisíc, které zaplatím teď, je řešení naší situace do budoucna. Předpokládám totiž, že kdyby byl problém se sítěmi pod povrchem, museli bychom všichni zaplatit mnohem více, abychom mohli dál bydlet jako lidé," uvedl Roman Kahuda.

ZTV Cvrčkov existuje od roku 1992, teprve v roce 1998 ale vznikla směrnice, která majitelům ZTV ukládá  převod správcovských práv na město. Jenže situace je o to složitější, že dokumentace o ZTV pořádně neexistuje. Od všeho se pak odvíjí také zimní údržba komunikací či opravy. „Úklid sněhu nebo i vyvážení popelnic jsou tu postaveny jen na dobré vůli městských technických služeb," potvrdil Roman Kahuda.
To se podle slov místostarosty Zemana změní už letos. Ulice bude řádně začleněna do zimní údržby. „Jednateli technických služeb ještě dnes oznámím, že lokalita je ve vlastnictví města," slíbil včera Robert Zeman.

Transakce ale stále neřeší lokalitu jako celek. Stále totiž městu chybí pozemek, který potřebuje na křižovatku silnic do areálu bývalých kasáren.