„V kulturní komisi máme všechny, kteří mají chuť pro obec něco dělat. Jak náctileté, tak seniory. Bavíme se celý rok, takže není měsíc, kdy by se v naší obci něco nekonalo,“ říká starostka obce Jana Hrazánková, která zároveň odpověděla deníku na několik otázek.

Kdo vaši obec nominoval do hejtmanské soutěže vesnice roku v kategorii kulturní život?

Naši obec jsem nominovala já sama, protože se o kulturní život aktivně stará spousta místních občanů všech generací a případný úspěch by byl poděkováním a také prestižním oceněním za jejich práci, čas a ochotu, kterou věnují své obci. Není měsíc, kdy by se v naší obci nic nekonalo a to je snad samo o sobě dost vypovídající.

Jakým způsobem vymýšlíte akce a programy pro veřejnost?

Naší snahou je zapojovat co nejvíce lidí bez ohledu na věk.
Pořádáme akce pro všechny věkové skupiny. Snažíme se inspirovat, kde se dá a také sami máme spoustu nápaditých občanů. Nebráníme se žádnému nápadu, ať přijde od kohokoliv.

Jde o tradiční akce, nebo se každým rokem zapojujete do dalších a vymýšlíte nové?

Pořádáme jak akce tradiční, mezi které patří například hasičská soutěž O pohár starostky, ale také jsme vymysleli nové, které již v tomto roce slaví nebo slavit budou 3. sezonu. Je to například Anenská pouť spojená se spoustou soutěží, například Dřevorubecká soutěž, Soutěž v páce , Novoroční turnaj v hokeji, Setkání u vánočního stromku, a podobně. Také pořádáme tématickou obecní zábavu např. s navržením borovoladského kroje, pyžamovou zábavu a další.

Máte zajištěné financování akcí z vlastních zdrojů nebo žádáte o peníze z vypsaných dotačních titulů a jak jste úspěšní?

Nejenom obec přispívá na kulturu, ale máme také své stálé sponzory, bez kterých si již dnes nedokážeme představit naše akce. Samozřejmě se snažíme využívat všech dostupných dotačních titulů. V letošním roce jsme obdrželi dvacet tisíc korun.

Co říkají na připravené akce v obci vaši obyvatelé?

Na našich webových stránkách například nyní probíhá anketa, jak se líbily Borovské hry a zatím máme jen pozitivní ohlasy. Je jasné, že se nezavděčíme všem, ale velká účast na akcích snad vypovídá sama o sobě.

Máte plány do příštího roku? Jaké programy ve vaší obci zůstanou a jaké budou novinkou?

Již nyní víme, že v červnu vyrazíme na Borovské hry do Borové u Opavy. Chceme vydat na příští rok vlastní kalendář. Určitě zachováme Anenskou pouť s velkým kulturně – sportovním víkendem, tématickou obecní zábavu a určitě bude nějaká novinka. V lednu budeme slavit 2. rok založení spolku místních žen s názvem Babinec.

Co pro vás vůbec nominace do soutěže znamená a co uděláte pro to, abyste v soutěži uspěli?

V naší obci žije 270 lidí a už to, že jsme nominováni, beru jako velký úspěch. Našich akcí se nezúčastňují jen místní, ale dostáváme se do podvědomí stále většího počtu ostatních obcí a také turistů.

Nyní již pro ocenění více udělat nemůžeme. Karty jsou rozdány a kdyby náhodou úspěch nepřišel, tak nebudeme věšet hlavu. Všechny akce děláme pro radost nás i návštěvníků naší obce.

Jaroslav Pulkrábek