"Mimořádná opatření zavedená na Prachaticku se od středy 19. srpna ruší," uvedla pro Deník šéfka krajských hygieniků Kvetoslava Kotrbová s tím, že bezpečnostní rada kraje k takovému rozhodnutí došla po konzultaci s hejtmankou Ivanou Stráskou a starostou Prachatic Martinem Malým.

Opatření na Prachaticku bylo podle hygieniků možné zrušit na základě klidné epidemiologické situace. Zároveň ale Kvetoslava Kotrbová uvedla, že hygienici doporučují nosit roušky i nadále ve všech zařízeních sociálních služeb a nemocnicích, lékárnách a také v prostorách s vyšším pohybem osob, například seniorů. "Zároveň apelujeme na všechny, kdo trpí jakýmkoliv akutním respiračním onemocněním či teplotou, aby roušky při kontaktu s jinými lidmi neodkládali," vyzvala Kvetoslava Kotrbová.

„Říkali jsme si, že by bylo dobré dát lidem před podzimem ještě trochu vydechnout,“ doplnila hejtmanka Ivana Stráská po pondělním ranním zasedání bezpečností rady kraje. „Už to není povinnost, ale doporučujeme, aby se každý na základě vlastního zvážení rozhodl, kdy si roušku vezme, nebo nevezme. A věříme, že na základě dobrovolnosti to možná lidé přijmou spíš, než když je to nařizováno.“

Kam jen s rouškou na obličeji? Do lůžkových zařízení

Krajský úřad zároveň upozorňuje, že dál trvají opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví pro lůžková zdravotnická a sociální zařízení, kde jsou roušky zatím stále povinné. Možnosti návštěv spadají do kompetence jednotlivých lůžkových zdravotnických a sociálních zařízení. Co se zákazu návštěv v nemocnicích týká, ten dál platí v nemocnici Jindřichův Hradec, která udělila výjimku tatínkům novorozenců na porodnickém oddělení, návštěvy nesmí ani do nemocnice Prachatice.

Nemocnice Dačice zrušila zákaz pro návštěvy u pacientů Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN), ale jen pro lidí bez příznaky infekčního onemocnění, jako zvýšená teplota, rýma, kašel, bolest hlavy atd. „Doporučujeme k případné návštěvě využít ostatních prostor oddělení – balkon, chodbu či hlavní schodiště, aby nedocházelo ke koncentraci osob,“ dodala MUDr. Miroslava Člupková, MBA, LL.M., předsedkyně představenstva dačické nemocnice.

Roušky ve školách? Těžká písemná práce!

Hejtmanka okomentovala i pondělní rozhodnutí vlády znovu zavést povinné roušky ve školách (a na dalších vnitřních veřejných místech) hned od 1. září. „Čekáme na oficiální informace z ministerstva školství o tom, co přesně se bude ve školách dít. Bude to platit pro všechny školy v republice, my to budeme muset rozpracovat pro konkrétní typy škol. Jsem opravdu zvědavá, protože to bude, použiji-li školskou hantýrku, těžká písemná práce.“