První z nich v úterý dopoledne už instalovali v areálu centrální kotelny, druhá by podle slov jednatele Tepelného hospodářství Prachatice Vladislava Zocha měla dorazit zhruba v polovině února. „Cena tepla se sníží všem odběratelům a úspory budou mít dopad i do ceny teplé vody. Předpokládáme ale, že ne dřív než po prvním čtvrtletí. 
I když jsme celou dobu věřili, že úspora bude vyšší, v současnosti to s ohledem na horší kurz koruny vypadá na zhruba dvacet korun na gigajoul," uvedl Vladislav Zoch.

O kogeneračních jednotkách jako řešení úspor a snížení ceny dodávaného tepla se jednalo na zastupitelstvu města už přede dvěma roky. Mezi tím zastupitelé neschválili vypsání výběrového řízení na externího dodavatele tepla a rozhodli, že má Tepelné hospodářství dál pracovat na projektu kogeneračních jednotek. Podle starosty Martina Malého je proto instalace první z nich tak trochu historický okamžik. „Jak již bylo několikrát řečeno, dochází k razantní investici, kdy by mělo dojít k zefektivnění celkové výroby tepla 
a teplé vody tím, že do systému ohřevu budou zapojeny dvě kogenerační jednotky. Výsledným efektem pro odběratele tepla bude jeho průměrná nižší cena," dodal starosta Prachatic.