Jak uvedla Miloslava Starostová z Českého hydrometeorologického ústavu, na co je letošní zima bohatá, to je sluneční svit. „Od prvního do sedmého ledna letošního roku bylo naměřeno v Českých Budějovicích celkem třicet sedm hodin slunečního svitu, což se v posledních třiceti letech nestalo,“ popsala klimatoložka letošní zimu.

Tomu také odpovídají denní teploty. Ty jsou dle jejích slov nadprůměrné. Průměrná měsíční prosincová teplota v Českých Budějovicích byla +3,1 °C. Na horách na Churáňově byla průměrná měsíční teplota v prosinci uplynulého roku +0,2 °C.

„Sedmnáctého prosince na Churáňově naměřili plus dvanáct stupňů Celsia, na Kvildě Perle dokonce plus dvanáct celých osm stupně Celsia,“ uvedla Miloslava Starostová. Dodala, že zatím nejstudenějším dnem zimy v nižších polohách byl 2. leden letošního roku, kdy v Českých Budějovicích klesla minimální teplota na -7,4 °C, v Táboře na -8,0 °C.

Na co je letošní zima skoupá, to je sníh. První významná sněhová pokrývka se objevila v polovině listopadu uplynulého roku, kdy na Churáňově leželo 14 centimetrů sněhu a na nejvyšších vrcholech Šumavy 15 až 20 centimetrů, sníh ale záhy roztál i v nejvyšších polohách. Na vrcholových partiích Šumavy nyní leží 50 místy až 70 centimetrů sněhu, ale na Javoří Pile cca 20 centimetrů, na Churáňově jen sedm centimetrů. „Vyhlídka na novou sněhovou pokrývku v následujících dnech není příliš optimistická ani na horách,“ dodala budějovická klimatoložka.

Co se týče srážek, od prosince loňského roku až doposud spadlo průměrné množství srážek, ale například v Českých Budějovicích to bylo jen 80 procent normálu let 1981 až 2010, na Šumavě na Churáňově dokonce jen 66 procent normálu.