Pekařský mistr amatér poprvé letos provoněl obec uplynulou sobotu. „To je výjimečně, oficiálně začneme v sobotu osmadvacátého dubna,“ vysvětloval v sobotu s úsměvem pekař Augustin Sobotovič, který laskominy tvoří letos už pátým rokem. Na všechny strany rozdával úsměvy a na otázku jak, trpělivě každému vykládal recept, podle kterého lenorský chléb, česnekové i škvarkové placky připravuje. „Nic na tom není, jen stejně nejsou takové, když jsou udělané doma. Tahle pec tomu všemu dodává to zvláštní aroma a chuť,“ myslí si. A má pravdu, chuť lenorského chleba nepředčí žádný koupený v obchodě.
Pozorovat mistra při práci je něco tajuplného a chce to grif. Pec totiž musí mít tu správnou teplotu. Rozpálená a skoro shořelá polena listnatých stromů musejí totiž do připraveného železného kotle. Pak přijde na řadu pometlo z větví jehličnanu namočené do vody a následně ještě pec umyje jiným, řeklo by se udělátkem, aby pec vyčistil pro vložení placek nebo chleba. „Ještě vyzkoušíme teplotu,“ říká a v ruce drží ošatku s moukou. „Podle toho, jak mouka rychle hoří, poznám, zda má pec tu správou teplotu,“ dodává. Napoprvé to bylo moc horké, a tak ještě jednou bere do ruky navlhčený hard a chladí. Pak už je ale teplota akorát a do pece mohou plechy s plackami. „Ty jsou za čtvrt hodinky hotové, chleba trvá zhruba hodinu,“ vysvětluje. Má pravdu, za patnáct minut vyndavá z pece nádherně voňavé placky, které pak potírá česnekovou nátěrkou, i křupavé houstičky. Radost se na jeho počínání dívat.
Sobotní pečení nebylo výjimečné jen tím, že se peklo letos poprvé. „Všechny peníze, které nám tu lidé nechají jako sponzorský dar, půjdou na opravu pece,“ vysvětluje a ukazuje na trhlinu, která se po loňské havárii, kdy do pece narazil dosud nezjištěný řidič kamionu, zvětšuje. Lenorští potřebují sto dvacet tisíc, aby dali pec zase do „pucu“. „Podotýkám, že nic neprodáváme, jen dáváme ochutnat a jsme rádi, když nám tu lidé nechají nějakou korunu příspěvku, není to ale na zaplacení ingrediencí. To je v naší režii,“ dodává, a když vzápětí přichází paní s košíkem a chce si pečivo nakoupit, odchází s prázdnou. „Ochutejte, ale neprodáme nic,“ konstatuje Augustin Sobotovič a připomíná, že pečení dobrot se bude opakovat každou poslední sobotu v měsíci, počínaje tou dubnovou.