Celkem 1284 labutí bylo nalezeno na 122 lokalitách při sčítání v červnu roku 2020, přičemž nejvyšší seskupení o počtu 335 jedinců bylo pozorováno na rybníce Nový Vdovec u Stříbřece na Jindřichohradecku.

Orel mořský na jihu Čech. Při pozorování by se člověk měl chovat naprosto nenápadně a tiše. To, platí zejména v zimě, kdy zamrzají hladiny rybníků a pro orly se snižuje dostupnost potravy.
Orel mořský se zabydlel na jihu Čech. Na pozorování je třeba dávka trpělivosti

Na snímcích a videu lze vidět labutě, které každoročně na přelomu ledna a února létají do okolí Turovce a Nové Vsi na Táborsku, v pozadí vykukuje kostel Největější trojice v Chýnově.

Zajímavost
Labuť velká se stala vítězkou kampaně Pták roku Jihočeského klubu ornitologů před dvěma lety. Nejvýše položené hnízdiště, kde labutě vyvedly mláďata bylo ornitology zjištěno v obci Zbytiny na Prachaticku ve výšce 785 metrů na mořem na rybníčku u čistírny odpadních vod. Jde o nejvýše doložené hnízdění z jižních Čech a zřejmě i České republice. Podle dostupných údajů zde labutě hnízdí již od roku 2017 a v roce 2020 zde vyseděly nejméně 4 mláďata. (Zdroj: Jihočeský ornitologický klub)