V obou hlavních kategoriích soutěžili muži i ženy do 60 let a nad 60 let. Počasí se v sobotu vydařilo, a také tráva byla po vydatných deštích velmi kvalitní. Mistři kosou vládli perfektně a o vítězích mnohdy rozhodoval jen kousek ostří. Volarského sekáče navštívila paní Martina s Mariánských Lázní. Přijela do Volar s přítelem záměrně. O Volarském sekáči se se dozvěděla už loni při pobytu na Zadově. „Letos jsme si pobyt na Šumavě zopakovali, a to přímo ve Volarech, kde přítel moc chtěl zkusit tuhle soutěž. Moc se nám líbí toto místo, kde je vidět na krásné hory Šumavy a svému příteli moc fandím,“ řekla.

Anička z Mlynařovic zase přijela fandit svému dědečkovi. „Moc se mi tady líbí, je to pěkná louka. Fandím svému dědečkovi Horelicovi, který kosil trávu v nejstarší kategorii,“ vyprávěla. Pánové Josefové Jehlčka a Morávek z Rokytnice v Orlických horách: „Jsme tady poprvé. O soutěži jsme se dozvěděli před dvěma roky od pana Stehlíka a chtěli jsme sem jet už loni, ale nějak to nevyšlo. Tak jsme rádi, že jsme se sem dostali letos a jsme moc překvapeni zájmem lidí i krásnou Šumavou tam před námi. Přijeli jsme rádi no, a jak se nám bude dařit záleží na okolnostech, kose a štěstí,“ řekli.

Nejmladší účastník Vojta Válek z Libínského Sedla byl se svým kosením moc spokojen a dostal za svůj výkon zvláštní cenu. V kategorii žen do 60 let zvítězila stala Majka Tupá, nad 60 let to zase byla Eva Pláničková. Mezi muži do 60 let kraloval František Šmolík, který svou kategorii ovládl podruhé po šesti letech. Nejlepší mezi muži nad 60 let byl Václav Roch, který byl zároveň nejstarší účastník letošního klání.

Celý den sekáčů tradičně okořenil souboj Křovinátora s vítězem do 60 let. V letošním souboji to bylo o břit a vyhrál Křovinátor, František Šmolík zdatně bojoval a ukázal, že si letos od Nepomuku dovezl výbornou formu. Stav je tedy po letošním ročníku 4:3 pro muže se strojem.

Ladislav Beran