Roman Varga.Zdroj: Deník / RedakceV poslední době problematika násilného chování dětských gangů eskaluje. Podle ředitele táborského Cheironu Romana Vargy k tomu přispělo uzavření škol a absence režimu, který by reguloval chování některých dětí a mladistvých. „Komplikaci představuje také propouštění chovanců z výchovných ústavů, ke kterému docházelo během první vlny pandemie,“ uvedl. Karanténa pak problémy vyhrotila. Preventivní sociální služby mohou pomoci situaci postupně zlepšit, řešení problému však vyžaduje daleko širší záběr a silnější mandát.

Cheiron T
Cheiron T pomáhá dětem už dvacet let

Cheiron provozuje kluby pro děti a mládež, které nabízejí bezpečné prostředí pro smysluplné trávení volného času. Nabídka volnočasových aktivit je důležitým prostředkem k systematické sociální práci s jednotlivými dětmi. „Když za námi děti a mladí lidé chodí, není to proto, že chtějí řešit nějaké průšvihy. Od toho jsme tu my, abychom na problémy upozorňovali a na základě vzájemné důvěry otvírali nepříjemná témata,“ myslí si Roman Varga.

Městská policie Tábor. Ilustrační foto.
Kriminalita dětí roste. Táboru chybějí strážníci

Právě díky dlouhodobě budované důvěře pak mohou klienty učit zvládat náročné momenty. Prevence ovšem dobře funguje v situacích, kdy se problém ještě nedostavil nebo je řešitelný. Žádná sociální služba ale nemůže úspěšně působit tam, kde žádná důvěra navázána není a kde není vůle ke spolupráci z obou stran.

„Vždy se najdou tací, kteří si vyberou průšvih místo řešení. Samozřejmě, že i s těmi zkoušíme dál pracovat a vedeme je k tomu, aby svoje chování změnili. Důležité je udržet s nimi kontakt. Víme totiž, že v době, kdy jsou tito průšviháři v Cheironu, neohrožují ani sebe ani své okolí. Nikomu však docházku do našich klubů nemůžeme přikazovat,“ vysvětlil ředitel.

Ilustrační foto.
Tábor řeší vzrůstající kriminalitu dětských gangů, přepadávají vrstevníky

Skupinky pubertálních agresorů mají většinou v čele někoho, ke komu ostatní vzhlíží se směsicí strachu a obdivu. „Tento vůdce party po zkušenostech s represivními orgány nabyl dojmu, že vlastně nemá co ztratit. O prevenci se už hovořit nedá a i podle nás musí nastoupit jasná a důsledná represivní opatření,“ sdělil Roman Varga. Ta ovšem už má v rukou někdo jiný. „Pokud nepřicházejí, dává to signál i ostatním, že se vlastně zas tak moc neděje,“ myslí si Roman Varga a dodává, že preventivní práce je pak o to těžší.

Díky dlouholeté práci s problémovými dětmi a mládeží i s jejich rodinami mají v Cheironu jedinečnou znalost terénu. Upozorňují na problémy, které se nedají ovlivnit prostřednictvím preventivních služeb. „Nikdy ale nebudeme fungovat jako policie nebo sociálka, protože k tomu nemáme žádný mandát,“ upřesnil.

Strážníkům od pondělka v Táboře pomáhají dva romští asistenti prevence kriminality.
Strážníkům pomáhají dva romští asistenti prevence kriminality

Velký význam pro zlepšení situace vidí v pokračování vzájemné spolupráce s policií, s odborem sociálních věcí či orgánem sociálně právní ochrany dětí. Kvitoval také, že město Tábor problematiku aktivně řeší a že ke společnému stolu pozvalo jak represivní orgány, tak školy, neziskové organizace nebo zástupce romské komunity.

„Jako vždy se budeme snažit, aby Tábor byl městem, kde se žije dobře všem, i když jsme si vědomi toho, že ovlivňujeme jen jednu část celé skládačky,“ uzavřel.