Jiří Dintar.Jiří Dintar.Zdroj: Deník / RedakcePět sloupů o více jak sto metrech, včetně vrtule dokonce více jak stopadesáti, by podle návrhu majitele vlašimské firmy Sach Josefa Volšického mělo vyrůst na Jizbici nad Daměnicemi.

Načeradští by si tak pomohli v rozpočtu po dobu provozu elektrárny půl milionem korun každý rok. Rozhodnuto však zdaleka není, k návrhu na stavbu větrného parku na Jizbici se chtějí zastupitelé vrátit při svém příštím zasedání.

Vyjádřit se musí také vlašimská radnice a Český svaz ochránců přírody. V tomto konkrétním případě i správa nejmenší české Chráněné krajinné oblasti Blaník, která leží na dohled od místa zamýšlené stavby.

Svůj hlas by měli nechat slyšet také starostové a obyvatelé sousedních obcí, ať už z Benešovska či Táborska. V případě stavby totiž dojde k zásadnímu narušení současného vzhledu krajiny a nabízí se také otázka, jak velký hluk by obří větrníky – jen o metr nižší, než jsou chladící věže Temelína – vlastně vydávaly.

Větrné elektrárny jsou sice potřebné – a podle mého názoru i krásné – stavby. Do těsného sousedství Blaníku se ale opravdu nehodí.