Ti, kterým učaroval běh, rychlá chůze, nordic walking, nebo jen procházky v přírodě, mají do pátku možnost vyzkoušet si nové vyznačené trasy v okolí Volar.


Vedení města před časem totiž začalo pracovat na podnětu od jednoho z místních vyznavačů běhání Stanislava Dvořáka, že by stálo zato něco pro sportovce v okolí udělat. „Určitě to nebyl projekt, který by se realizoval ze dne na den. I jemu muselo předcházet kolečko projednávání a souhlasů s úřady. S přípravami se začalo v zimě s tím, že náš záměr byl otevřít ho pro místní i pro návštěvníky na začátku sezony," uvedla starostka Martina Pospíšilová.


A dobré myšlence přálo v pátek odpoledne, kdy se oficiálně všechny trasy otevřely společným během po zřejmě nejnáročnější přes Jedlovou horu, také počasí. Přestože před víkendem a dokonce ještě v pátek ráno klesly teploty pod nulu, odpoledne už sluníčko k aktivnímu pohybu přímo vybízelo.


Ve sportovním přišli i Hana a Michal Cigánkovi. „Mám raději spíše rychlejší chůzi, běh ani tak ne. Chtěla bych vyzkoušet i nordic walking," svěřila se Hana Cigánková, která má nástupní místo jedné z nově vyznačených tras, jak se říká, za domem. Přála by si, aby trasy přitáhly k aktivnímu pohybu víc lidí, i když podle jejího odhadu v poslední době po okolí chodí na procházky a běhá více lidí, než tomu bývalo dříve. „Myslím si, že za těch pár desítek let už mohu posoudit, že se to teď dost rozmáhá," dodala.


Mezi prvními běžci, kteří se v pátek vydali ve skupince po trase na Jedlovou horu, byl také Vladimír Šimek, který je vlastně běžec začátečník. „Začal jsem běhat přesně před dvaceti dny. V kondici se udržovat člověk musí, i když běhat jsem začal spíš na Rozvodí a kolem bazénu zase zpátky domů. Okolí znám dobře, takže mohu říct, že nejkritičtější místo tady bude na začátku lesa, kde je největší trhák s převýšením kolem tří set metrů.


Proznačení všech tras si vzala za své mužská část rodiny Kubových. A jestli jsou náročné? Podle Bohuslava Kuba záleží na každém, jakou si vybere. „Proto jsou kratší delší a dokonce i s určitým prodloužením. Ale určitě pro většinu lidí to nebude jen o neustálém běhu, je to i o zastavení, odpočinku a výhledu do okolím," říká Bohuslav Kub.


Konkrétní parametry si prý při výběru tras nestanovovali. „Spíše to byla reakce a odezva na podněty od lidí, kteří už po okolí běhají, znají to tu a vědí, co by bylo vhodné. Chtěli jsme spíš, aby to bylo pokud možno do všech směrů po okolí Volar, byť tyhle čtyři aktuální trasy nevedou do všech stran. Ale máme v plánu další, které budou doplňovat ty již vyznačené, takže lesy v okolí Volar budou propleteny trasami," naznačil Bohuslav Kub další plány.

K běžcům se asi nepřidá Ivo Rolčík, který sice přišel se synem na otevření běžeckých tras, ale raději prý sedá na kolo. Při pohledu do mapy na informačním panelu poznamenal, tak tohle běhat nebudu. „Běh není opravdu moje silná stránka. Ale chůzi rád mám, konec konců i s rodinou mám okolí prochozené, jak se říká křížem krážem. Určitě si tyhle nově vyznačené trasy projdeme, i když už je máme prochozené mnohokrát. Na druhou stranu možná řada místních lidí pozná místa, kde doteď nebyly, protože je neznají. A pokud jde o turisty a návštěvníky města, je to určitě dobrá věc," řekl Ivo Rolčík.

I když zájem Volaráků o otevření nově vyznačených běžeckých tras netrhal rekordy, podle starostky Martiny Pospíšilové to rozhodně není tím, že by místní byli peciválové. "určitě bych neřekla, že by sportovním aktivitám Volaráci příliš neholdovali, spíše je to tak, že o nich moc nemluví a víc dělají něco pro své zdraví. A pokud někdo ještě váhá, jestli si jít po okolí zaběhat nebo vyrazit na delší procházku, třeba ho nové trasy nabudí a třeba i jen ze zvědavosti si je půjdou přinejmenším projít v přírodě a na čerstvém vzduchu," věří starostka.

První výběh po trase na jedlovou horu si musel nechat ujít Radek Šebest, kterému nezbylo, než otevření nových tras pro běžce a vyznavače nordic walkingu sledoval jen jako divák. „Bohužel jsem přepálil začátek sezony a při půlmaratonu jsem dostal zánět šlach. Už měsíc se léčím a zatím to nechci raději pokoušet a nezbývá, než počkat," posteskl si Radek Šebest. Podle něho je vyznačení tras v okolí Volar, které místní velmi dobře znají, dobrý krokem právě i pro ně. „Určitě to začnou využívat i ti, kteří někdy přemýšlejí, kudy by se vydali třeba jen na krátkou procházku a neumí tak úplně ještě odhadnout, jak dlouho by jim to mohlo trvat. Určitě to může pomoct aktivně trávit volný čas," věří Radek Šebest. I podle jeho slov je jednoznačně nejnáročnější trasa přes Jedlovou horu. „Začátek je do hodně strmého kopce a konec zase po strmém klesání s nerovným terénem, tam bych byl hodně opatrný, tam to dost dobře znám," radí.

Běžecké trasy si určitě postupem času najdou nejen místní, ale i návštěvníci města a turisté. O to cennější to bude, protože iniciativa vyznačit trasy vyšla od místních nadšenců. "I když by se dalo říct, že v tomto ohledu udělalo minimum, každý podnět obyvatel je potřeba dotáhnout do konce, což je svým způsobem úkol pro město. V tom je jeho úloha takřka nenahraditelná. Každá občanská iniciativa je důležitá a myslím si, že v tomto případě se obojí velmi dobře potkalo a podařila se velmi dobrá věc. Pro město to bude nemalým přínosem a ve spojení s hotelem Bobík a jeho aktivitami to bude rozhodně výhodné," podotkla Matina Pospíšilová.

A jak doplnil místostarosta Ladislav Touš, otevřením vyznačených tras to nekončí. "Zhruba za měsíc a půl bychom rádi podobně chtěli věnovat odpoledne i další sportovní aktivitě, která začíná být stále více oblíbenější, a tou je nordic walking," pozval s předstihem místostarosta na další sportovní aktivitu, jíž jsou vyznačené trasy rovněž určeny.