V jaké věku jsou děti ve sboru?
Píšťalky jsou žáci prvních až šestých tříd, tedy ve věku 6 až 12 let.

Kolik dětí ve sboru máte? 

Vystupujících je v současné době 9 dívek, letos nastoupilo do Píšťalky dalších 15 žáků naší školy (ZŠ Národní), kteří se zatím učí základům hry na zobcovou sopránovou flétnu.

Vítáte akce typu Česko zpívá koledy?
Je milé, když se lidé sejdou a společně stráví příjemné chvíle v předvánočním čase. Takže ano, vítám.

Kolik dětí na náměstí zazpívá?
Předpokládám, že s Píšťalkou zazpívá asi 15 dětí. Vše ještě závisí na domluvě s rodiči.


Jaký žánr mají děti nejraději a podle jakého klíče vybíráte vy?
Hrajeme v podstatě od všeho něco – klasickou i lidovou hudbu, melodie z pohádek. V poslední době jsme si oblíbili skupinu Beatles a po vánocích začneme nastudovávat i Abbu.


Podle čeho si vybíráte děti do sboru?
Do souboru nejsou děti vybírány podle žádných měřítek. Píšťalka je školní soubor, tudíž je přístupná každému žákovi, který se přihlásí. Soubor se snažím vést v duchu pana profesora Žilky, u kterého jsem se naučila vše, co nyní předávám dětem.
Jde především o zdravé dýchání a příjemně prožitý čas. Ale abych řekla pravdu, u starších Píšťalek už je to opravdu více o dřině než o zábavě. 

Co všechno absolvujete v tomto předvánočním období?
Každoročně vystupujeme v Domě seniorů Mistra Křišťana a na vánočních akcích naší školy. Letos jsme se zúčastnili vernisáže v Muzeu Prachatice a prvního adventního koncertu města.

Navštěvujete s dětmi nějaké soutěže?
V minulých letech jsme se účastnili soutěže Pískání pro zdraví. Z krajského kola jsme postoupili dvakrát jako první, v celostátní soutěži pak vyhráli dvakrát druhé místo. Bohužel tato soutěž zanikla s nedostatkem financí, takže v současné době se věnujeme pouze vystupování.

Máte ve sboru i výrazné talenty?
Jak už jsem řekla výše, soubor je pro všechny děti, které se chtějí naučit hrát. Ale hudební talenty bychom v Píšťalce našli také.

Leona Fröhlichová