„Překvapivě jsme se shodli na jejím znění a věřím, že naše spolupráce se ponese ve stejně pozitivním duchu. Domnívám se, že těsná koaliční většina 28 mandátů je podnětem k větší semknutosti. Jsme si vědomi, že to není žádná velká přesilovka,“ uvedl Jiří Švec.

Jedenáctičlenná rada kraje se sedmi uvolněnými a čtyřmi neuvolněnými členy doznala konečné podoby, kterou ve čtvrtek posvětí zastupitelé. Koaliční partneři včera podle již dohodnutého klíče přiřazovali k resortům, za které ponesou zodpovědnost, konkrétní jména. Ivana Stráská je potěšena změnou rozdělení gescí: „Velmi prospěšné je oddělení administrace veřejných zakázek od investic.“Příznivého ducha dohody potvrdila i Ivana Stráská (ČSSD), jež by měla po čtvrtečním jednání mimořádného zastupitelstva působit tři a půl roku jako hejtmanka. K tomu by si ráda ponechala řešení záležitostí týkajících se krajského zdravotnictví, které ve své gesci měla dosud jako náměstkyně hejtmana.

Ilustrační foto.
Nová koalice si dělí oblasti zájmů

Připravované nové složení rady kraje. Zdroj: DeníkPři rozdělování oblastí působnosti se zájmy střetly jen u dopravy. „U PRO JIŽNÍ ČECHY bude v dobrých rukou,“ míní Ivana Stráská, jejíž strana také zájem projevila. Každý koaliční partner disponuje po jednom neuvolněném radním. Sociální demokraté o něm rozhodovali v pondělí večer, ostatní už mají jasno: z KDU-ČSL vybrali Pavla Talíře, PRO JIŽNÍ ČECHY Ivo Moravce a JIHOČEŠI 2012 Pavla Pavla.

Složení příští rady Jihočeského kraje:

Uvolnění členové rady
Ivana Stráská (ČSSD) – hejtmanka – zdravotnictví
Josef Knot (PRO JIŽNÍ ČECHY) – vicehejtman – investice, regionální rozvoj
Jaromír Novák (ČSSD) – finance a ekonomika, majetek kraje
Antonín Krák (ČSSD) – administrace veřejných zakázek
Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL) – školství a sociální věci (nahradí v zastupitelstvu Zuzanu Roithovou)
Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY) – doprava
Pavel Hroch (JIHOČEŠI 2012) – venkov, zemědělství, kultura

Novým ředitelem Budějovického Budvaru je Petr Dvořák
Novým ředitelem Budvaru se stane Petr Dvořák