Až soud bude muset zřejmě rozhodnout, komu patří a kdo opraví schody k několika panelovým domům v Mírové ulici nad Pekárnou ve Vimperku. Lidé z domů si dlouhodobě stěžují na jejich dezolátní stav, ale je jim to málo platné.

Přístup do domu:Spor o vlastnictví přístupů k několika panelovým domům v Mírové ulici ve Vimperku, a s tím související povinností opravit je a udržovat, se táhne přibližně sedm let. SBD Prachatice tvrdí, že vlastníkem je město a má na to prý doklady. Město tvrdí, že nemá schody v evidenci majetku a ať SBD svá tvrzení doloží, jinak bude muset rozhodnout soud.


Jak vlastník domu, tedy Stavební bytové družstvo Prachatice, tak město Vimperk tvrdí, že přístupová schodiště nejsou v jejich vlastnictví a nemohou tudíž jejich opravu financovat. Mezitím dál lidé klopýtají a láteří. A věc kupředu neposunulo ani to, že SBD podalo k soudu návrh na vydání předběžného opatření, aby město Vimperk schody spravilo.


Podle vyjádření předsedy SBD Jaroslava Borovičky totiž dohledaly ve svých archivech jasné doklady, že vlastníkem schodů je právě město Vimperk. Družstvo už se obrátilo na soud, aby vydal předběžné opatření a v podstatě nařídil městu přístupy opravit. Jenomže soud zatím takové rozhodnutí neučinil. „Soud nám sdělil, že jsme celou záležitost ještě dostatečně neprojednali v tom smyslu, že jsme spolu s městem nezkontrolovali, komu byl majetek v minulosti předán," uvedl předseda SBD.


Starosta Bohumil Petrášek má ale na celou záležitost odlišný názor. „Podle mého nám SBD nedoložilo nic. Napsali nám dopis, ve kterém se uvádí, že je to naše a že podle nějakých smluv to město přebíralo, nicméně uváděné smlouvy k dopisu přiloženy nebyly ani v kopiích," ohradil se starosta.