Armáda dlouho hledá kupce na nevyužívané záložní letiště na Všechově. Jednou už ho měla, pak přišel další vážný zájemce. Z plánů ale vždy sešlo.

Ve čtvrtém kole výběrového řízení si letiště v roce 2010 za 79,5 milionu koupil Milan Zítka z Frymburska. Ze svých plánů ale nakonec vycouval. Další vážný zájemce se objevil v roce 2015. Táborští zastupitelé dokonce zájem rakouské firmy postavit na ploše obří pilu podpořili. Odpor obyvatel z Dražic, Balkovy Lhoty nebo Svrabova a další, ale byl tak silný, že z investice sešlo. V jejich snaze zabránit výstavbě našli spojence i u meších zpracovatelů dřeva.

Nakonec původní majitel – AČR, našel spojence v ministerstvu spravedlnosti. Tomu ale nyní šlape na paty CzechInvest.
Pozemky pod plochou záložního letiště na Všechově dostala od armády k dispozici Vězeňská služba. Objevil se jí ale konkurent a zatímco vězení na táborské radnici nemá tak silnou podporu, pro testovací jízdy aut by starosta Jiří Fišer ruku zvedl.
„Dávám přednost firmě Valeo, neboť její záměr koresponduje s územním plánem a nezasahoval by tolik do krajiny. Vězeňskou službu jsem informoval, že jejich myšlenka není mezi lidmi dobře přijímána,“ potvrdil své stanovisko.

Letiště u Všechova.
Stavbu věznice nemá Všechov zdaleka jistou

Firmu Valeo, která hledá polygon na testování technologií pro osobní auta, nasměroval do Tábora hledač investorů CzechInvest. Ale s majetkem na Všechnově již disponuje Vězeňská služba a jak říká její mluvčí Petra Kučerová, na ústupu nejsou.

„Náš záměr postavit v této lokalitě novou věznici stále trvá a připravujeme jednání s tamní samosprávou,“ naznačila mluvčí.
Kromě Tábora se záměry s letištěm dotýkají i okolních obcí. Například Svrabova. Jeho starostka Jitka Mrázková uvedla, že věznici spíš odmítají a kloní se k polygonu. „Ještě jsme to sice neprobrali, ale ten je přijatelný. Pro nás je důležité, aby zůstala cesta přes letiště, kudy jezdí autobus. Myslím, že proti polygonu nikdo nic mít nebude, hluk z něj velký nepůjde,“ domnívá se starostka.

Jak dodal její táborský kolega Jiří Fišer, teď jsou na tahu především Vězeňská služba a CzechInvest.

Letiště u Všechova.
Kolem letiště na Všechově krouží vězeňská služba