Tohle je jeden z mnoha receptů, kterým si můžete zpestřit vánoční tabuli, pokud se vám zachce něčeho netradičního. Budete na něj potřebovat čtyři porce kapra bez páteře, zda budou s kůží či bez kůže, záleží na vás, dále sůl, máslo, několik lžic olivového oleje, tři větší cibule, lžíci medu, kapku citronové šťávy, smetanu a koření dle vaší chuti, já používám směs Aztécký poklad, kterou jsem se zásobil na Chlumanských trzích.


Porce kapra posolíte, pokapete citronem a okořeníte dle libosti (pozor na to, že směs koření již sůl obsahuje), potřete medem a s nakrájenou cibulí naskládáte do misky, kde porce zakapete olivovým olejem. Tak můžete nechat rybu půl hodiny, ale i přes noc, aby si odpočinula. Později si máslem vymažete pekáček a naskládáte tam porce, nezapomeňte do pekáčku vylít i kořeněný olej. Pečte při dvou stech stupních až do doby, kdy bude maso pečené a cibule hezky zkaramelizuje. Potom vše zalijte smetanou a ještě vyčkejte dvě tři minutky. Jako přílohu doporučuji pečené brambory či nějaký dobrý chléb, výborná je i italská ciabatta.