Jedná se o historický úspěch v Great Taste Awards a zasloužil se o něj fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem Jozefíny Růžičkové z Prachatic. Zařadil se tak k nejlepším a nejkvalitnějším potravinám světa.

Jozefína Růžičková doslova dobývá svět, její firma se stala historicky první českou značkou, která v jednom roce ovládla jak Great Taste Award, tak soutěž World's Original Marmalade Awards. Ta je považována za mistrovství světa ve vaření citrusových marmelád. „Samozřejmě, že je to pro mě obrovský úspěch a ve chvíli, kdy jsem se o něm dozvěděla, nechtěla jsem tomu ani věřit,“ popsala pocity Jozefína Růžičková.

Jozefína Růžičková získala za své marmelády nejvyšší ocenění v loňském i letošním roce.
Paní Marmeláda překvapila britské jazýčky

Více než dvanáct tisíc soutěžících, přes pět set porotců a téměř půl roku pečlivého hodnocení. Tak vypadal letošní ročník nejprestižnější gurmánské soutěže na světě Great Taste Awards. Už tradičně se zde scházejí ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny.

Jozefína Růžičková z Prachatic zvítězila ve světové gurmánské soutěži Great Taste Awards. Její fíkovo hruškový džem lze koupit v e-shopu, nebo v prachatické farmářské prodejně.Zdroj: Kateřina PřibylováJozefína Růžičková z Prachatic zvítězila ve světové gurmánské soutěži Great Taste Awards. Její fíkovo hruškový džem lze koupit v e-shopu, nebo v prachatické farmářské prodejně.Autor: Kateřina Přibylová

Hvězdy, které vítězné produkty v soutěži získávají, jsou ve světě gastronomie ceněny zhruba jako filmový Oscar. „Získat i jen jednu hvězdu v soutěži Great Taste Awards je nesmírná pocta. Dvě třetiny soutěžících odcházejí obvykle s prázdnou. Moje trojitá hvězda hned napoprvé, to je úplná paráda,“ říká Jozefína Růžičková, která se svojí značkou Rose Garden uspěla letos dokonce čtyřikrát.

Její fíkovo hruškový džem s bílým karibským rumem získal nejvyšší možné ocenění v podobě tří hvězd. Zároveň je letos jediným džemem z více druhů ovoce, který toto ocenění získal. I další výrobky, které Jozefína Růžičková do soutěže přihlásila, sklízely úspěchy. Šípkový džem s vanilkou získal dvě hvězdy a po jedné pak borůvkovo bezinkový džem s vanilkou a klementinková marmeláda.

Trojitá hvězda je i z českého pohledu výjimečným úspěchem. Z dat dostupných za posledních pět let ji před džemem Jozefíny Růžičkové získal pouze jeden tuzemský výrobek.

V porotě soutěže Great Taste Awards zasedají odborníci na gastronomii, kuchaři s Michelinskými hvězdami, gastrokritici, zástupci nejvyhlášenějších restaurací a další odborníci. Všechny ochutnávky výrobků jsou naslepo a hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita.