Stráž nad Nežárkou, sobota 19. listopadu nad ránem.Stráž nad Nežárkou, sobota 19. listopadu nad ránem.Zdroj: Ředitelství silnic a dálnicNa Strakonicku je na silnicích první třídy rozbředlý sníh, všechny jsou však sjízdné se zvýšenou opatrností. To samé platí i pro menší a vedlejší silnice.

Řidiči na Prachaticku, na Šumavě a ve vyšších polohách musí kromě zbytků zmrazků na silnicích dávat pozor také na nepříjemné mlhy a místy sněžení.

Na Českokrumlovsku ranní počasí přineslo silnější sněhové přeháňky a kvůli nim tak sníženou dohlednost na silnicích. Podobná je situace také na Jindřichohradecku, a to včetně snížené dohlednosti vlivem srážek.

Dopravní nehody na jihu Čech sníh v noci na sobotu nepřinesl. Pouze krátce po šesté hodině ranní se na silnici 105 u Temelína převrátilo na bok nákladní auto, které nejprve vjelo do příkopu.

Ve Veselíčku na Písecku bouralo osobní auto do domu, nehoda se obešla bez zranění.

Poznáte, kde na Jindřichohradecku jsme fotili?
KVÍZ: Vyzkoušejte si, jak dobře znáte zimní krajinu Jindřichohradecka

Náledí, ledovka a sníh potrápí Jihočechy i dál

Po celou sobotu bude obloha nad jihem Čech zatažená s občasným sněžením. "Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus dvou do jednoho stupně Celsia, na horách minus tři až nula stupňů Celsia," uvedl Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V sobotu se bude tvořit sněhová pokrývka dva až pět centimetrů, s tím souvisí také náledí a zmrazky.

Noc na neděli přinese zatažené až oblačné počasí, místy slabé sněžení. "K ránu pak ojedinělě mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty od minus jednoho do minus čtyř stupňů Celsia. Vát bude slabý proměnlivý vítr," popsal David Maňhal s tím, že také v noci hrozí tvorba náledí.

Vzpomínka na minulé ročníky Krampus show v Kaplici.
Vyhlášená Krampus show Kaplice letos nebude. Nad její budoucností visí otazník

Podobně na tom bude Jihočeský kraj také v neděli přes den. Bude zataženo až oblačno, místy občasné sněžení, ráno ojediněle mlhy, a to i mrznoucí včetně náledí. V polohách pod 600 metrů nad mořem se v neděli odpoledne očekávají smíšené nebo dešťové srážky. Nedělní nejvyšší denní teploty dosáhnout 1 - 4 °C. Nová sněhová nadílka má v neděli dosáhnout 2 - 5 centimetrů.

Sněhu, náledí a zimních teplot se podle předpovědi Jihočeši nezbaví ani počátkem nadcházejícího týdne.

V pondělí se podle Evy Plášilové z ČHMÚ očekává podobné počasí jako o víkendu, tedy oblačno až zataženo, na většině území déšť, někde mrznoucí. "V polohách nad 700 metrů sněžení. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti, nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia," uvedla s tím, že i v noci na pondělí a na úterý se bude tvořit náledí, zmrazky a ledovka.