Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 zůstal podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslavy Kotrbové k úterní 18. hodině na 172 z úterý minulého týdne.

„Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu 301 nových suspektních vzorků, pozitivní nebyl znovu žádný a to už sedmý den v řadě. To je bilance, kterou bychom si ještě před čtrnácti dny neuměli představit, ale neznamená to, že další případy nebudou přibývat,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Situace v regionech:

Ze stávajících 45 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno patnáct na Českobudějovicku, třináct na Prachaticku, jedenáct na Táborsku, čtyři na Strakonicku, jeden na Českokrumlovsku a jeden na Písecku. Jindřichohradecko hlásí nulu, všech tamních 19 nemocných se uzdravilo.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Ilustrační foto.
Některé velké kulturní akce volí jiné termíny

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 26,99 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k úterní 18. hodině) dlouhodobě pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 v ČR a s dále rostoucím podílem uzdravených, kterých je v kraji nyní již více než sedmdesát procent.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 12 572 osob. V povinné karanténě se k úterní 18. hodině nacházelo aktuálně 313 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech v neděli zvýšil o 102 na celkových 756,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Informační linka Krajské hygienické stanice:

Kvůli zájmu přeshraničních pracovníků o testování zřídila KHS informační linku na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem  v Dolním Dvořišti a v odběrových místech všech jihočeských nemocnic. V činnosti je i informační linka pro Jihočechy, kteří zajíždějí za prací do Plzeňského kraje, kde je výskyt onemocnění především na Domažlicku výrazně vyšší. Na čísle 737 206 073 mohou požádat o informace a především o přednostní testování na některém z jihočeských odběrových míst.

Výbuch v Lenoře zdemoloval obytný dům.
Policisté uzavřeli výbuch na Lenoře jako zločin úmyslného ohrožení

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo v úterý večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 100 žen a 72 mužů. Z celkových 172 dosud potvrzených případů bylo 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 28 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 16 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Mezi pozitivně testovanými bylo deset dětí ve věku do 14 let. Čtrnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, osmadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, šestadvacet v kategorii od 45 do 54 let a osmadvacet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 38 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v regionu lze nalézt na webových stránkách KHS Jihočeského kraje na adrese: https://www.khscb.cz . Celostátní data nabízejí webové stránky Ministerstva zdravotnictví: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19. Ve zveřejňovaných statistikách aktuálního počtu onemocnění COVID-19 dochází mezi webovými stránkami Ministerstva zdravotnictví a hygienických stanic k mírným odlišnostem. Ty jsou dány použitou metodikou: Zatímco MZ uvádí aktualizované údaje z průběžných hlášení nových případů pozitivity u osob s trvalým pobytem v Jihočeském kraji od všech vyšetřujících laboratoří, KHS zveřejňují nové případy, vyšetřované v regionu a to až po jejich verifikaci.