Jak informoval mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj Radek Kréda, jedná se skutečně o prestižní kurz, na který jsou od roku 2013 pečlivě vybíráni celníci jednotlivých zemí Evropské unie. „Cílem kurzu s názvem Car Search Training je naučit se rozpoznat nejrozličnější úkryty ve vozidlech – strukturu, technologie, palivové systémy a naučit se samostatné prohledávání vozidel. Absolventi si tak osvojí mimo jiné i použití různého nářadí a techniky a naučí se základy bezpečné práce s různými elektronickými systémy moderních automobilů,“ vysvětlil.

Na pětidenním kurzu byl Petr Čejka teprve druhým českým příslušníkem celní správy v historii. „Vím, že za Českou republiku jsem se stal teprve druhým účastníkem vůbec, před třemi lety šlo o kolegu z Generálního ředitelství cel,“ uvedl nadstrážmistr.

Maso neznámého původu se na jihu Čech do prodeje nedostalo.
Jihočeští celníci zadrželi nelegální telecí, kuřecí a vepřové. Skoro 200 kilo

Zkušenosti ze zahraniční hodlá využít i v jižních Čechách. „Nepřínosnějším poznatkem bylo poznání nejrozličnějších úkrytů ve vozidlech. Budu se snažit aplikovat odhalování některých úkrytů, které se dá snadno provést na silnici bez použití dalšího speciálního nářadí,“ dodal Čejka.

Kromě poznatků v rovině služební měl Čejka také možnost okrajově poznat Finsko. „Je to opravdu nádherná země s neskutečně krásnou přírodou. Finové jsou příjemní lidé, prohodí vždy pár slov, většina z nich umí anglicky, takže se člověk snadno domluví. Měl jsem možnost poznat i místní gastronomii a musím s uznáním říct, že lépe upravené ryby a rybí pokrmy jsem v životě nejedl,“ pochvaloval si.

Praporčík Jiří Toman, kynolog u jihočeských celníků se stal absolutním vítězství na mistrovství 19. ročníku Celní správy ČR. V týmu s osmiletým belgickým ovčákem Buttonem jsou mistry ve vyhledávání drog.
Jihočeský kynolog Jiří Toman se psem Buttonem vyhrál mistrovství Celní správy

Nadstrážmistr Petr Čejka pracuje u jihočeských celníků od března 2021, jeho pracovištěm je oddělení 62 tzv. mobilní dohled v Českých Budějovicích. Během kurzu zaměřeného na prohledávání vozidel navštívil i hlavní město Finska Helsinky. Kurz se uskutečnil v srpnu v obcích Ylike a Vaalimaa, na hraničním přechodu s Ruskem. Během něj rozebírali vozidla VW Passat a Škoda Octavia. Mimo jiné měl možnost nahlédnout do databáze všech vozidel a návodů na jejich rozebírání včetně bezpečnostních pokynů a, dočkal se zasvěcení do nových technologií vozů včetně elektromobilů a podobně.