Obvykle už by v těchto dnech na jihočeských památkách několik týdnů vítali turisty. Hlavní sezona tradičně startuje 1. dubna. Jenže koronavirus změnil zaběhnuté zvyklosti i na hradech a zámcích. Vloni hlavní sezonu zahajovali na objektech pod správou Národního památkového ústavu 25. května. A návštěvníci museli počítat s rouškami nebo menší velikostí skupin.

Jak to bude letos, se zatím ještě neví. Přístupné už jsou někde zahrady, třeba u zámku Hluboká nebo na Kratochvíli. A venkovní expozici, dříve než ty vnitřní, asi zprovozní i v Nových Hradech. Podle kastelána hradu Jana Smolíka je v příkopu připravená úplně nová trasa.

Zachránili strop

Zámek ve Vimperku je po třech letech prací opravený. Návštěvníky čeká nová prohlídková trasa a nová expozice muzea Vimperska. Pokud situace dovolí, návštěvníkům se otevře v květnu. Nejvzácnější objev lidé uvidí v jídelně. „Jde o záklopový strop, který byl zničen při požáru v 19. století. Ten se podařilo kompletně zrestaurovat a obnovit,“ říká kastelán Vojtěch Brož. Nové jsou také fasády zámku na nádvoří. Kamna v jednotlivých místnostech zase zajistí, aby prohlídkové trasy byly přístupné celoročně. Nově vybavené jsou také šlechtické apartmány.

Těší se na děti

Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec připravuje na léto pro rodiny dětskou trasu v přízemí Adamova stavení. Kastelán Jan Mikeš přiblížil, že půjde o krátkou trasu, která zahrnuje sedm prostor. „Zaměřená bude na dětství Karla Evžena Černína, jednoho z nejvýznamnějších majitelů jindřichohradeckého zámku v 19. století. Lidé spatří například ložnici rodičů, učebnu, dětský pokoj, černou kuchyni,“ řekl kastelán k třicetiminutové prohlídce. Turisté se mohou těšit i na nové noční prohlídky, kde spatří vystupovat přes 30 herců. Téma bude o české válce, vrcholí popravou 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Prohlídky se uskuteční zřejmě v průběhu července a srpna ve třech termínech.

Vyladili detaily

Na novou sezonu je připraven i českokrumlovský hrad a zámek. Přibyla v něm řada drobností, přesto jsou to důležité zásahy, které navracejí historickým interiérům původní podobu. „Přidali jsme historické koberce, k několika obrazům se podařilo dohledat staré rámy, do prádelní komory přibylo malé žehlicí prkno na rukávy. Kompletně jsme obměnili knihy v policích. Na konzervovaný hrací stolek jsme nechali vyrobit kopie historických šachových figurek. Celkově jde pouze o doplňování a vylepšování současné expozice,“ naznačila správkyně depozitáře Kateřina Hlavničková.

Zámecká zahrada zámku Český Krumlov je otevřena
Mezinárodní den památek a sídel UNESCO: Podívejte se do Krumlova a Holašovic

Nezastavily se ani práce na obnově mincovny, ta se již pyšní novou, oproti ostatním budovám areálu překvapivě barevnou, fasádou. V interiéru vzniká zámecká galerie.

Muzeum přestavěli

Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích. Přišla na více než 130 milionů korun. Dotace z kraje činila 122 milionů, ale náklady vzrostly vzhledem k nutnosti nových stavebních úprav i díky nálezům nástěnných maleb. Pro návštěvníky budou připraveny tři prohlídkové okruhy. Technickou novinkou je výtah či multifunkční místnost, která umožní vzdělávání dětí. Některé expozice jsou připraveny již nyní, ale otevření se zdrží kvůli covidovým opatřením na Slovensku, odkud jsou někteří dodavatelé.

Přesunuli výstavy

V květnové otevření doufá ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka. „Budeme připraveni otevřít v jakémkoli režimu. Některé výstavy a koncerty jsme přesunuli na červen,“ uvedl. Nainstalována bude již dvakrát přesunutá výstava Teodora Buzu Doteky času.

Husitské muzeum se dohodlo s městem Táborem, že vzhledem k dlouhodobému uzavření galerií udělá výstavu v ulicích „Na šestnácti velkoformátových panelech představíme táborské výtvarníky. Nabídnou reprodukci vybraného díla včetně informací o umělci,“ uzavřel Jakub Smrčka.