Přívozníci hodnotí letošní sezónu ve srovnání s těmi předchozími jako méně povedenou. S výjimkou prázdnin převezli meziročně méně turistů, navíc je ovlivnil jarní lockdown. „Při pohledu do předchozích sezón to pro nás byla nejslabší sezóna za poslední 4 roky. Proti loňské sezóně jsme převezli zhruba o 20 procent méně cestujících. Podepsalo se na tom také chladné a deštivé počasí v sezóně, jarní lockdown a ubylo movitější klientely,“ uvádí provozovatel frymburského přívozu Antonín Labaj.

Ve Frymburku se v bouři povedlo zachránit nezvladatelnou plachetnici i s posádkou.
Z bílé tmy při bouři na Lipně zachránili plachetnici i s posádkou

Novinkou letošního roku tu bylo veselé divadelní představení, které za vysvědčení pro žáky frymburské základní školy, přímo na přívoze, hráli čkyňští ochotníci a také hojně navštívený rockový koncert skupiny Jiří Schelinger Memory Band. „Trendem letošní sezóny byla elektrokola a elektrokoloběžky,“ doplnil Labaj.

„Letošní sezóna byla kvůli vládním omezením, a díky tomu, že jsme letos ukončili provoz dříve, výrazně slabší. Podle příjmů jsme v mínusu o zhruba 900.000 korun,“ uvádí vedoucí Hospodářsko správního odboru Město Horní Planá Petr Tahotný. Předčasné ukončení znamenalo podle Tahotného propad o zhruba 250.000 korun. Za zbytek mohou restrikce vyhlášené v souvislosti s pandémií nemoci covid – 19.

Atmosféra dušičkového českokrumlovského hřbitova.
Hřbitovy jako galerie: Podívejte se na originální náhrobky. Najdete tam i psa

Plášť přívozu Pionýr se od začátku října kompletně „odstrojuje“. Od příštího týdne se na lodi bude měnit „obšívka“ a paluba. Jedná se o největší opravu za 50 let jeho fungování.

René Wippern majitel přívozu Šumava, který jezdil do minulého týdne na trase Dolní Vltavice – Kyselov, čeká nyní na vhodné meteorologické podmínky, aby ji mohl s kolegy vytáhnout na břeh. „Půjde o drobné opravy ve strojovně, začátkem jara provedeme výměnu dřevěné podlahy,“ uvedl Wippern.

Hubertova jízda v zámeckém parku v Červeném Dvoře.
OBRAZEM: Na Hubertskou do Červeňáku se sjelo přes čtyřicet koní

„Přívozy jsou lipenským folklorem i tahákem. Nově jsme je zařadili do chystané mapy s doporučenými cyklistickými okruhy, ale i do nově chystané turistické aplikace, kde jsou zahrnuté také okruhy jako tipy na výlety. Všechny lipenské přívozy se na vodu vrátí zhruba v dubnu. Záležet bude samozřejmě na počasí,“ uzavírá Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Pavel Pechoušek, TS Lipenska