Dobrovolní hasiči, zejména ti, kteří jsou zařazeni v zásahových jednotkách, s tím ale počítají, vědí, že se na ně ostatní spoléhají. Za poslední týden dostali zabrat na nejrůznějších místech Prachaticka, naposledy v noci ze středy na čtvrtek.


„Mohlo být chvíli před devátou večer, když tu vítr vyvrátil strom a ten spadl přes cestu přímo v zatáčce. To už v Lenoře nefungovala elektřina, takže byla tma a navíc hustě pršelo. Auta to měla jen tak tak, že se stíhala větvím vyhnout a projet přes úzký zbytek silnice, která zůstala volná. Mám doma halogenovou svítilnu, tak jsem alespoň dávala signály, abych řidiče nějak upozornila a volala jsem hasičům. Ti tu byli za chvíli a začali strom rozřezávat," líčí Eva Wittnerová z lenorského penzionu přímo nad zatáčkou proti Zámečku.


Zhruba ve stejnou chvíli, kdy strom v Lenoře, kterých za několik málo minut popadaly v okolí stovky, nevydržel nápor větru, zabouchl za sebou dveře u domu i velitel dobrovolných hasičů v Lenoře Jiří Pojsl. „Když jsem viděl, co se venku děje, rovnou jsem se šel převléknout. Půl minuty na to už volali dobrovolní hasiči z Volar, že jsou na Soumarském mostě stromy popadané přes cestu. Od té chvíle jsme se až do rána nezastavili," dodává Jiří Pojsl. To samé platilo pro hasiče z Volar, Strážného a mnoha dalších obcí.


Na dobrovolné hasiče nedá dopustit ani starostka Lenory Jaroslava Krnáková. „Naši hasiči měli opravdu letos napilno. Začalo to červnovými povodněmi, kdy bylo třeba evakuovat desítku kempařů na člunu, před tím likvidovali dva požáry a pomáhali s pátráním po ztracené paní na Boubíně. Dobrovolní hasiči jsou tu rozhodně k nezaplacení," chválí nasazení dobrovolných hasičů starostka Lenory.
Fakt, že jejich pomoc je pro místní k nezaplacení, má nejen přenesený význam slova. O placení sice z pohledu odměn pro dobrovolné hasiče nemůže být ani řeč, ovšem jejich výjezdy někdo zaplatit musí. A tím, kdo nakonec sáhne do kasy a uhradí materiál i pohonné hmoty, je obec. „Je třeba zdůraznit, že dobrovolní hasiči nasazují své životy naprosto dobrovolně ve svém volném čase po pracovních povinnostech často na úkor rodiny. A ve výsledku jejich práci zaplatí obec. Sice jsme letos od krajského úřadu dostali dotaci, ale bohužel s více než šedesátiprocentní spoluúčastí obce. Dostali jsme z kraje dvacet tisíc, takže místo šesti přileb si mohli koupit čtyři a dvě proudnice, které nutně potřebují, většinu ale musela zaplatit obec," podotkla starostka Jaroslava Krnáková.