Proč jste navrhl odvolání místostarosty?

Byla to dohoda opozice ohledně situace kolem podnikání Jiřího Caise, ať už se to týkalo informací zveřejněných zastupitelkou Šárkou Janáskovou, nebo diskuse přímo na zastupitelstvu. Důvodem byly nejasnosti v podnikání pana místostarosty a jeho firmy IT Profi, kdy jednak neplatil žádné poplatky za vzdušné vedení, ale hlavně fakt, že s jeho firmou bylo vedeno správní řízení od roku 2013 a jako vrcholný představitel města se k celé záležitosti nedokázal postavit čelem podobně, jako to v minulosti udělali jiné v minulosti veřejně činné osoby v případě jejich černé stavby.

Co bude opozice dělat dál?

Dnes chyběl opozici při jednání osmý člen Jan Koller, který leží v nemocnici se srdeční arytmií. Bude otázkou dalších jednání, jak se k celé věci opozice postaví při dalších jednání zastupitelů. Dnes jsme viděli, že pan místostarosta obdržel na svou podporu pouze šest hlasů, pro jeho odvolání hlasovalo osm zastupitelů. Opozice měla v tu chvíli k dispozici pouze sedm hlasů, což znamená, že jeden z koaličních partnerů vyslovil Jiřímu Caisovi nedůvěru. Pokud by dnes byl přítomen Jan Koller, hlasoval by v rámci dohody opozice.

Takže nevylučujete opakované hlasování o odvolání místostarosty?

Je to klidně možné, může se stát, že pokud bude opozice v plném počtu, je možné, že v příštím hlasování by mohl být Jiří Cais odvolán. Ale to jsou v tuto chvíli spekulace.

Místostarosta ustál už druhý pokus o jeho odvolání, jaký je to pro něho signál?

Nejde o to, jaký je dnešní výsledek hlasování a předchozí návrh o vyslovení důvěry signál pro něho. Důležitější je, jaký je dnešní hlasování pro obyvatele města Vimperk, když zde zazněly jasné skutečnosti ohledně jeho podnikání a přesto všechno se jej koaliční zastupitelé šesti hlasy zastali.