Předání se ujala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. Mezi oceněnými jsou Jaroslava a Zdeněk Krejsovi. „A to za příkladnou a dlouholetou prezentaci historických událostí spojených s osudy žen, jež v roce 1945 absolvovaly pochod smrti z Grüngergu do Volar,“ zdůvodnil Imrich Vetrák z ministerstva obrany.

Za nominací Krejsových stojí Tomáš Turek z Městského úřadu v Prachaticích, který má ve své agendě oblast válečných hrobů. „V novinách jsem si všiml článku o příběhu Jaroslavy Krejsové a jejího vnuka Zdeňka. Sleduji jejich práci již několik let a vážím si jednotlivců, kteří berou péči o válečné hroby za svou, nejsou jim historie a památky lhostejné,“ řekl Tomáš Turek důvod, proč návrh na ocenění, které Krejsovi v roce 2018 získali, podal. „Připojuji se ke gratulacím,“ doplnil.

Ocenění předchází dlouholetá práce Jaroslavy a Zdeňka Krejsových, kteří pod hlavičkou společnosti KreBul vydali knihu Přes Volary přešla smrt – pochod smrti očima pamětníků. Připravili také sborník z konferencí, leporelo ke hřbitovu obětí pochodu smrti ve Volarech, videodokument o pamětnici Renatě Dindové nebo pohlednice. Pořádají konference o multikultuře či výstavy. Byli inspirací pro Military Death March a podíleli se na opravě pamětní desky na hřbitově pochodu smrti ve Volarech. Pořádají poznávací cesty po koncentračních táborech, besedují ve školách a setkávají se s pamětníky.