Ačkoliv tříhodinový výšlap nebyl plodný na nálezy jedlých hub, přesto bylo v kolektivu s mykologem veselo. Cestou do nitra hory účastníci výpravy lovili plodnice a plodničky zejména v hustém okolním porostu, povídání se díky dalším odborníkům dotklo také místní flóry i fauny.

Závojenky i májovky

Podle Špinara aktuálně rostou hlavně závojenky. „Měli bychom si dát pozor na všechny znaky, protože většina závojenek je jedovatých. Jedlé a chuťově kvalitní jsou závojenky podtrnky. Ty jsou světlejší a mají typické aroma. Rostou v kruzích většinou na zahradách. Tady máme další jedlý exemplář, závojenku náspovou. Té většinou, jak roste, popraská klobouček,“ určoval první z nálezů hned na místě setkání.

Smrtelně jedovatá je závojenka olovnatá, otrávit se může člověk i závojenkou vmáčklou, kterou by měl prozradit odpudivý zápach. „Tyto dvě mají na rozdíl od podtrnky růžové lupeny, olovová roste jen na podzim a jen vzácně. Vždy se radši s někým poraďte, pokud si nejste jistí,“ upozorňoval.

Hlavní cílem exkurze z cyklu Krok za krokem přírodou pořádané Blatským muzeem v Soběslavi byly zajímavé a vzácné druhy hub. S mykologem Pavlem Špinarem se zájemci vydali do NPP Luční u Turovce.
Našel tisíce vzácných hřibů. Sbírat je se ale nevyplácí, hrozí tučná pokuta

Naopak hojně rostoucí chutné jarní houbičky navíc blahodárné pro organismus jsou čirůvky májovky. „Ty jsou robustnější, voní jakoby moučně, jako když rozříznete okurku. Kromě toho je májovka i léčivá, protože snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,“ vysvětloval Pavel Špinar.

Májovky rostou na lesních cestách, u silnic, většinou pod listnáči. „Rostou také v kruzích až do června po dešti, výborné jsou naložené na kyselo pro cukrovkáře bez cukru. Výborné jsou také na smetaně, do smaženice i pod maso, lze je upravit v kuchyni na sto způsobů,“ podotkl.

Rostou už i holubinky

Michael Strnad z Chýnova přinesl i zajímavou holubinku, která rostla nedaleko pod bukem. „To je holubinka doupňáková, jedna z prvních jarních holubinek, vyznačuje se i tím, že jí žloutne třeň (pozn. red. noha),“ připomněl a zmínil, že na mykologické rezervaci Luční u Turovce, kterou spravuje už přes 35 let, jich letos vyrostlo více než 25 kusů.

Pěkným letošním nálezem kačenek českých se může chlubit houbařka z Vimperka.
Kačenky, smrže i májovky. Houbaři na jihu Čech vyráží na první jarní dobroty

Rod holubinek poznáte jednoduše, vylamují se lupínky. „Naštěstí žádná není jedovatá, ale některé jsou strašně palčivé,“ vysvětloval mykolog, který určuje houby zejména za pomoci čichu a chuti. Holubinky se sbírají zejména podle barev, žluté, zelené, modrozelené a podobně. „Naopak nikdy nesbíráme červené, nalakované klobouky a ty s fialovými nožičkami, ty strašně pálí,“ dodával.

Významná lokalita v rámci kraje

Kladrubská hora společně se sousední Pacovou je druhou nejzajímavější lokalitou pro mykology na Táborsku, zmapovali tam už přes 700 druhů hub většinou vázaných na vápenec, který se tu těžil. „Jde skutečně o vzácnou lokalitu, srovnatelné už jsou jen Výšenské kopce na Krumlovsku,“ upozornil Pavel Špinar.

Během putování účastníci objevili řadu chorošů například pařez s ohňovcem obecným, z kterého se dokonce vyrábí klobouky či nepromokavé oblečení. Také troudnatec, outlovku pestrou, leskokorky a březovníky. Pátrali po smrži polovolném, jelikož jde o jedinou jihočeskou lokalitu, kde se vyskytuje. Nakonec našli jednu plodnici vzácného smrže vysokého a také penízovku věšteckou. Mezi další objevené plodnice patřily hnojník inkoustový, hnojník nasetý, penízovka spáleništní, třepenitka svazčitá, helmovka louhová či křehutka Candolleova.

Další vycházky v roce 2024 s mykologem Pavlem Špinarem:

Sobota 25. května od 9 hodin Borkovická blata na Táborsku

Sobota 10. srpna od 9 hodin mykologická rezervace Luční u Turovce

Neděle 18. srpna od 15 hodin přednáška spojená s vycházkou Kozí hrádek u Sezimova Ústí

Sobota 5. října od 9 hodin Velmovice u Chýnova

Sobota 12. října od 9 hodin Borkovická blata na Táborsku