Ledoví muži letos neublíží. Uznávaný odborník z Českého zahrádkářského svazu Ivan Dvořák, který žije v Sezimově Ústí, uvedl, že náchylnější na jarní chlad jsou především rajčata, papriky a celer. „Pokud klesne teplota k nule, zpomalí jejich růst,“ poznamenal Ivan Dvořák, který ale dodal, že letošní předpověď na ledové muže je příznivá.

Opravdu jen místy může nejnižší teplota klesnout k pěti stupňům, ale i za takové situace lze rajčata uchránit před chladem přiložením textilie nebo s pomocí většího kýblu.

Ivan Dvořák poradil ještě jeden fígl, jak udržet teplo. Umístit kolem rostlin několik PET lahví s horkou vodou. „Pomáhá i obyčejná večerní zálivka. Voda přijme teplo z půdy a pomalu ho uvolňuje,“ uvedl někdejší ředitel táborské botanické zahrady a na rovinu dodal, že své výpěstky už vysadil ven s výjimkou celeru. S ním ještě pár dní počká.

Rajčata má už týden venku Jiří Merle z Rudolfova na Českobudějovicku. Zahrádkář měl kolem nich nejprve napíchaná skla, ale teď už jsou rostliny volné.

„Rajčata, papriky, saláty, ty už jsou taky venku,“ vypočítává Jiří Merle, co už je vysazeno a připojuje, že jak sledoval předpověď, ledoví muži už mrazy nepřinesou.

„Koukáme na předpověď každý den. Když to bude kolem nuly, stačí to překrýt netkanou textilií. A aby přišel mráz minus pět, tak to už snad nebude,“ říká Jiří Merle.

Zahrádkář si také chválí, že stromy jsou už odkvetlé, na větvích se rýsuje ovoce a tomu už by ani mráz tolik nevadil. Švestky, jablka nebo třešně už jsou tedy mimo nebezpečí. „I z ořešáku už spadly jehnědy,“ dodává Jiří Merle. „Teď záleží zase na tom, jestli bude pršet, nebo nebude,“ doplňuje zahrádkář ohledně budoucí úrody.

Jako perličku k letošnímu počasí pak Jiří Merle upozorňuje, že už začínají červenat jahody. Před několika lety měli u Merlů jahody 24. května, a to byl rekord. „Dnes je jedenáctého a pár jahod už máme červených. Je to všechno pomalu o měsíc dříve. Ale holt jsme museli zalívat,“ poukazuje Jiří Merle na druhou stranu mince, spojenou s letošním horkým jarem.