„Bydlím na podnájmu, mám garsonku a teď se rozhlížím po novém bytě. Je mi jedno, jestli to bude garsonka nebo třeba jedna plus jedna,“ řekla Jana Mičanová. Ta dokonce zvažovala, zda do jedné z garsonek, kterou si na náměstí Přátelství prohlédla, dostane vůbec pračku. „Musela bych jí dát do kuchyně, je tam ale místo jen na dvouplotýnku, horší by bylo, kdybych si chtěla něco upéct,“ myslela na praktické věci. Jana Mičanová podle svých slov momentálně platí za podnájem u soukromého majitele více, než by platila v městském bytě. „Žádat o některé budu určitě a uvidím, který vyjde,“ ujistila.

Na exkurzi bytů se vydala i Kateřina Stulíková z Chrobol. „Jsme v Prachaticích na sídlišti v podnájmu, teď čekáme miminko, tak koukám po větších bytech. Podle pravidel, která platí od začátku roku, bych snad mohla mít alespoň malou šanci byt dostat, i když tu nemám trvalé bydliště,“ poznamenala.

Jan Levý, pochází z Prachatic, momentálně dokončuje studia v Praze a hledá byt pro sebe a svou přítelkyni. V Praze bydlí spolu už delší dobu. „Chceme se vrátit domů. Máme už podanou žádost o dva byty. Zatím nevíme, jestli jsme byli úspěšní, tak jsme se pro jistotu šli podívat i na další nabídky. Je pravda, že v některých bytech je nájemné od téměř pětapadesáti korun za metr čtvereční přehnané, jsou před rekonstrukcí, muselo by se do nich hodně investovat. Pak jsou tu ale i byty, které za ty peníze určitě stojí, možná i za víc,“ zhodnotil situaci.

V Praze jsou sice nájmy dražší než v Prachaticích, ale podle Jana Levého postupně zlevňují. „Před dvěma lety byly rozhodně dražší, než jsou teď. My ale chceme žít v Prachaticích. Já tu trvalé bydliště mám, přítelkyně je z Volar, tak snad máme šanci byt získat,“ doplnil. 

Zatímco na sídliště přišlo na prohlídku maximálně pět zájemců, volný byt ve Slámově ulici chtělo vidět dvanáct

budoucích nájemníků.