Dnes na otázky Fidela Torrese Hernandese odpovídá zdravotní sestra Hana Pěstová z Prachatic.

Podle plné čekárny soudím,že nemáte prázdniny?

To jsi se trefil :-). Prázdniny pro nás znamenají naopak víc práce, má to několik důvodů, někteří lékaři si vybírají dovolené a jejich pacienti, byť mohou k zastupujícímu lékaři, mnohdy volí rychlejší cestu a přijdou rovnou do nemocnice. Dalším důvodem je fakt, že hodně lidí má dovolenou a sportovní i víkendové aktivity přináší různé úrazy-od pádů na kole,kolečkových bruslích, přes řezné rány ,třeba i z vody, nebo sečné rány způsobené při přípravě ohně, popáleniny, různě zapíchnuté rybí háčky, tržnězhmožděné rány po použití sekačky, pády ze žebříku, autonehody, a tak dále.Opravdu se nenudíme.

Jak zvládáš rozdělení pacientů a zaslechl jsem i kritiku na dlouhé čekání na ošetření?

To je těžké… Samozřejmě přednost mají pacienti přivezení záchranou službou a těžší úrazy. Když vidíme, že je člověku špatně nebo je nemocné malé dítě, snažíme se je upřednostnit. Ani se nedivím ostatním pacientů, že se jim to nelíbí. Pokud bychom měli brát ohled třeba na věk nebo odjezd vlaku či autobusu, někdo by čekal celý den. Občas se stane, že někteří zneužívají situace a i my jsme také lidé a řídíme se vnitřním pocitem. Z toho pak vznikají konflikty. Pozitivem je, že v dopoledních hodinách jsou přes léto na ambulanci dva lékaři, takže doufám, že i to přispěje ke zkrácení doby na ošetření.

V loňském roce se nemocnice ,,prala" o zachování ve stávající podobě,už se situace uklidnila?

Pokud můžu mluvit za Nemocnici Prachatice, nebylo to jednoduché. Pan ředitel jezdil a vyjednával, smlouvu s pojišťovnami na zdravotní péči máme teď na 5 let. Ale jde o to, co udělají pojišťovny s financemi, protože některé platby se dohadují, některé jsou zpožděné a tím vzniká další tlak na nemocnici. V letošním roce došlo i ke snížení mezd.

To není moc radostné,nebylo jiné řešení?

Je jasné, že to zaměstnancům radost neudělalo. Řešení možná bylo,ale to bych nechala na vedení nemocnice…

Neštve Tě to?

Samozřejmě, že ano, ale je to bohužel všechno, co s tím můžu dělat. Vedli jsme spoustu debat, protože si myslím, že nespokojený personál odvádí horší práci a placeni jsme dle výměru bez ohledu na to, jak kdo svou práci odvádí, ale to není otázka tohoto roku a nižší mzda není to jediné, s čím se musíme srovnat. Stále narůstá administrativa, což je nutné kvůli pojišťovnám, méně se věnujeme pacientům, interpersonální vztahy se zhoršují, málokdo chce udělat něco navíc nad rámec povinnosti a zdravotnictví by mělo být i o empatii a pomoci, myslím, že většina zaměstnanců s touto myšlenkou šla studovat právě do tohoto oboru, ale někde se to vytratilo. Škoda.

Co je pozitivního na Tvé práci?

Dobrá je zpětná vazba, pacienti řeknou, co se jim líbí a nelíbí, když vidí z naší strany zájem a svým způsobem každý zahojený nebo vyléčený pacient přináší dobrý pocit i personálu. Dalším posunem k lepšímu je vztah lékař - sestra. Jako zdravotní sestry už nejsme v pozadí a pouhé vykonavatelky ordinací, ale můžeme například hodnotit a léčit rány.

Snažíš se nějak relaxovat? Čím se odreaguješ?

To je nezbytné!!! Mám několik spolehlivých ,,pomocníků", hudbu, knížky, divadlo, přírodu a sport. Nevím, jak to specifikovat, je to většinou podle nálady. Z muziky mi v nedávné době udělali radost Buty na Parkáně a koncert Věry Špinarové v pátek v televizi. Sportuji od dětství, rekreačně, tatíček nás vedl v Sokole k všestrannosti, takže žádné závodní tempo, ale ráda plavu, jezdím na kole, chodím s turisty na výlety po vlastech českých. Příští týden odjíždím do Jizerských hor, cvičím na míčích a powerjogu (v červnu jsme byli cvičit až v Kalábrii ), cestuji. Minulý týden jsem se vrátila ze 14 denního putování po Švédsku a Norsku, spánek pod stanem, dlouhé noci, krásná města, úžasná příroda, divocí sobi a pižmoni, veselí ,,účastníci zájezdu". Na nějakou dobu jsem pozitivně naladěná. Ještě mně napadá tanec, dva roky jsem zkoušela orient a Ty jsi mně slíbil naučit latinu…

Ptá se: Fidel Torres Hernandes - Narodil se 19. ledna 1961 na Kubě. Do Čech přijel v rámci RVHP. V Brandýse nad Labem vystudoval strojírenství a v Českém Krumlově se vyučil jako sanitář. Je trenérem bojového umění.

Odpovídá: Hana Pěstová - Narodila se 1963 v Písku, kde také vystudovala Střední zdravotnickou školu. V roce 1988 nastoupila v Nemocnici Prachatice. Zde dělá na chirurgické ambulanci. Je vdaná a má dvě dospělé děti.

Příští týden bude na otázky Hany Pěstové odpovídat Alena Křišťanová.