Jak jsme žili: Pivovar ve Volarech
Redakce
Právo vařit pivo měly Volary už od roku 1503, následně o něj roku 1558 přišly. Přiznáno jim bylo zase v roce 1825. Pomohla až neštěstí v devatenáctém století nejprve v podobě požáru a pak vichřice. V roce 1874 se začalo se stavbou pivovaru a v roce 1879 vydalo Okresní hejtmanství v Prachaticích povolení k zahájení provozu a hned v dubnu nový sládek Hugo Ulm z Jirkova v severních Čechách uvařil první várku volarského piva.
Zaměstnanci, kteří ve volarském pivovaru vařili světlou i tmavou sedmičku a desítku.
|
Foto: Archiv Jaroslavy Krejsové
Vařila se světlá i tmavá sedmička a desítka. V posledních letech existence pivovar uvařil až 16 tisíc hektolitrů pěnivého moku. Provoz pivovaru byl ale ukončen i přes nesouhlas radnice v roce 1960.
Historii pivovarnictví se Volarským podařilo obnovit v roce 2013. První várku novodobého piva uvařili 1. srpna 2013 v hostinském minipivovaru, který je součástí obnoveného hotelu Bobík.
Texty a foto Prachatickému deníku poskytla Jaroslava Krejsová z Volar ze svého archivu.
Příště o historii volarské Jitony