I když se podle ředitele prachatické nemocnice Michala Čarvaše nemocnice rok co rok potýkají se snižujícími se platbami ze strany zdravotních pojišťoven, cílem nemocnice je, aby se tato situace dotkla pacientů co nejméně.
„Musíme hledat úspory tak, aby pacient neměl pocit, že na něm šetříme," říká Michal Čarvaš. Na první pohled ale prachatická nemocnice na pacientech a péči o ně opravdu nešetří.


„Samozřejmě, že i nadále investujeme a snažíme se naše služby zkvalitňovat. Bohužel, úspory se často dotýkají zdravotníků, jejich mezd. V tuto chvíli bohužel nemáme prostředky na to, abychom mohli zvyšovat mzdy," popisuje ředitel nemocnice, který ale věří, že jakmile úspěšně dotáhne nemocnice spor s VZP ohledně vyúčtování péče za minulé roky, tak se situace i pro zaměstnance obrátí k lepšímu.


K péči o pacienty patří i příjemné interiéry budovy. I z toho důvodu se pustila Vladimíra Fridrichová Kunešová do výzdoby léčebny dlouhodobě nemocných, kde ozdobila všech třináct lůžkových pokojů.


„Pro snadnější orientaci pacientů byly vyzdobeny vždy vstupní dveře do pokojů malým dekorativním motivem a následně vnitřek pokoje. Vyzdoben byl i sloup chodby oddělení. Celou výzdobu podtrhuje dominantní obraz Prachatic o rozměrech 200x150 centimetrů, který byl instalován již na jaře letošního roku u vstupní recepce na toto oddělení," přiblížila Marcela Květoňová z prachatické nemocnice.


Výtvarnice Vladimíra Fridrichová Kunešová ve spolupráci s Nadací Archa Chantal již v minulosti výtvarně ozdobila celé lůžkové dětské oddělení a chodbu u dětských ambulancích v nemocnici.


Tím se zpříjemnil malým pacientům pobyt či návštěva v nemocničním prostředí mezi obrázky zvířátek a různých postaviček.


„Určitě výzdoba pokojů a chodeb přispívá k tomu, aby se pacienti cítili v nemocnici příjemněji," říká zdravotní sestra Erika Bušková.


„Každé zpestření holých stěn je určitě plus. Přiznám se ale, že jsem výzdobu v nemocnici na vlastní oči zatím neviděla, tak nemůžu hodnotit, jak stávající výzdoba zapadá do interiéru," říká Martina Pivoňková z Prachatic.