Prostřednictvím starých fotografií mohou jeho návštěvníci nahlédnout do historie obce, ale čeká tu na ně také interaktivní expozice. Jak vysvětlil lažišťský starosta Jan Pěsta, ta směřuje k jedinému. A to konkrétním materiálům, jakými jsou textil, vlna a filc. „Pokud budou mít hosté náladu a chuť, nemusejí se navíc jen dívat. Práci s těmito materiály si mohou také vlastnoručně vyzkoušet,“ uvedl starosta s tím, že centrum má ještě jednu obrovskou výhodu.

Nabízí i několik pokojů pro ubytování. Zájemci tady mohou strávit dovolenou plnou zážitků z oblasti tradic a dědictví našich předků. „Nedotknou se ovšem jen jejich tajemství a moudrosti. Seznámit se hosté mohou i s nejmodernějšími technologiemi,“ lákal do budovy starosta, který upřesnil, že mezi ty moderní patří i výroba nanovláken. Interaktivní expozici tvoří celkem patnáct zastavení. Část je pak uzpůsobena i pro děti. Návštěvnické centrum ale toho nabízí mnohem víc. Myslí totiž i na turisty, jež upřednostňují pěší výlety.

Jan Pěsta vysvětlil, že jsou připravené interaktivní vycházkové trasy po okolí. Tyto tématické výlety jsou určené jak pro dospělé, tak pochopitelně i děti. Vydat se podle jeho slov mohou například trasou po šumavské architektuře. Jiná je zase zavede za ekologickou výchovou. „To vše si turisté užijí v kouzelném prostředí šumavské podhorské vesnice. Proto si myslím, že na výletech se rozhodně nikdo nudit nebude,“ zve případné hosty starosta Lažišť.

Kromě zmíněných aktivit obec může nalákat i sportovce, pro které je k dispozici víceúčelový areál. Relaxovat mohou i u nově zrekonstruovaného koupaliště.