Jak vysvětlila ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých z KHS Marie Nosková, hygienici zde zjišťují formou krátkého dotazníku informace o případných kontaktech osob s nemocnou osobou nebo osobou podezřelou z nákazy infekčním onemocněním a informace o případném nařízení karanténních opatřeních.

„V současné době dochází k mírnému vzestupu počtu nově hlášených případů onemocnění covid-19, který ale s příchodem uprchlíků nesouvisí,“ uvedla na dotaz Deníku.

Ilustrační foto.
Covid nás trápí dva roky, situaci může zhoršit rozvolňování i uprchlická krize

Kromě covidu i tuberkulóza, či spalničky

Současná epidemiologická situace na Ukrajině je dle jejích slov z důvodu vleklého válečného konfliktu nepřehledná. „Dostupná data o výskytu infekčních nemocí nelze spolehlivě ověřit a jsou zatížená velkou podhlášeností. Nepříznivá epidemiologická situace je zejména v případě tuberkulózy a spalniček. Naši pracovníci zjišťují formou krátkého epidemiologického dotazníčku anamnestická data ve spolupráci s přítomnými překladateli,“ dodala doktorka Nosková.

Denně projdou centrem stovky osob bez jakýchkoliv potíží a problémů. „Jazyková bariéra je výborně překonávána, k dispozici jsou tlumočníci, činnost centra je velice dobře koordinovaná,“ zhodnotila systém.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině na českobudějovickém letišti.
Letiště se proměnilo v centrum pro uprchlíky, první den jich přijely desítky