O pořádek ve městě se chce pořádně postarat vedení města. Po kamerovém systému, který už ve městě funguje, si nyní pohrává s myšlenkou dohledu nad pořádkem pomocí městské policie.

Městská policie
na Prachaticku
Městskou policii mají města Prachatice, Vimperk a Netolice. V Netolicích mají jednoho strážníka, v ostatních městech pak více.
Ve Volarech městskou policii nemají, o jejím zřízení a potřebnosti se v minulosti ve městě vedly diskuze.


Ve hře jsou dvě varianty. Vlastní strážník, nebo najímání strážníků městské policie z jiného města.


„Jsme opravdu jen ve fázi zjišťování, co by to obnášelo," upřesnil starosta Husince Ludvík Friedberger. Podle něho má ale za sebou už jednání s ředitelem prachatické městské policie Ivo Novotným, u něhož zjišťoval, co provoz obnáší.


„Máme tu dvě varianty. Jedna je, že bychom měli svého člověka na plný úvazek, což by byly náklady pro město minimálně čtyři sta tisíc korun ročně. Nebo bychom uzavřeli smlouvu s městem Prachatice a o pořádek by se nám na základě podmínek stanovených ve smlouvě starali prachatičtí strážníci. Obě varianty mají pro i proti.


„Nejprve musejí Husinečtí projednat, jakou mají představu. Následně bychom se sešli a tuto představu pak předložili prachatickým radním. Pokud by například měli zájem o dvacet hodin dohledu týdně, určitě bychom to se stávajícím počtem strážníků nezvládli, museli bychom posílit. To jsou ale jen spekulace, zatím není ani jasné, zda budou mít zájem," uvedl Ivo Novotný.


„Jsem samozřejmě pro zavedení městské policie. Musí však dělat to, co má a neobtěžovat slušné lidi," myslí si Filip Attendorn z Husince.