Už v pondělí začnou přípravy na letošní sezonu na veřejném koupališti Hulák. Do travnatých ploch už se zakously sekačky, teď přijde na řadu čištění bazénů a osazování mobiliáře.


„Nejprve musíme postupně vypustit asi jedenáct set kubíků vody. Pak budou vyndané desky, které jsou po celém obvodu bazénů, aby se v zimě nenarušily vlivem mrazu stěny. Pak začne samotné čištění," přiblížil jednatel prachatického sportovního zařízení Jaroslav Černý.


K tomu potřebují samozřejmě pracovníci zařízení i vhodné počasí, za deště takovou práci dělat nemohou. „Bazény se čistí tlakovou vodou a za pomoci chemie. Stejně tak se musejí připravit i toalety a další," pokračoval Jaroslav Černý.


Samotné napouštění bazénů je opět po částech a hlavně v noci, aby nebyla přetížena vodovodní soustava ve městě. „Nejprve jde voda do jímek, odtud do úpravny a až pak do bazénů. To trvá tři až čtyři dny, než jsou bazény znovu napuštěné. Musíme připravit i vhodné dávkování chemie. Teprve potom se můžeme pustit do testování vzorků. Děláme tak zvaný velký vzorek, tedy chemický a mikrobiologický, každý týden pak znovu malý vzorek, tedy chemický," upřesnil jednatel sportovního zařízení.


Pokud se nevyskytnou komplikace, mohlo by být všechno hotové v prvním týdnu v červnu a brány koupaliště se za příznivého počasí otevřít. „Vstupné na koupaliště zůstane stejné, jako bylo v loňském roce, zdražovat nebudeme. Až počasí pak ukáže, jaká bude letos sezona, vloni byla druhá nejlepší za dobu, co je koupaliště otevřené," doplnil Jaroslav Černý.